Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Talma Eykmanprijs voor zorgpad oncologiepatiënt

Verplegingswetenschapper Anita Brink van het UMC St Radboud heeft de Talma Eykmanprijs gewonnen. Haar afstudeerscriptie aan de Universiteit van Utrecht ging over het ontwikkelen van een klinisch pad voor volwassenen met een vergevorderd stadium van kanker.
Talma Eykmanprijs voor zorgpad oncologiepatiënt

Tijdens de ‘student science day’ van de Universiteit van Utrecht nam ze de prijs van duizend euro in ontvangst.

Ideaalbeeld
Brink stelde met het zorgpad een ideaalbeeld op van hoe de multidisciplinaire pijnbehandeling voor deze patiëntencategorie eruit moet zien en aan welke voorwaarden een instelling moet voldoen om dit pad goed te laten functioneren. Dat laatste heeft ze vervolgens getoetst in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen.

Ideaal versus praktijk
‘Er blijkt een kloof te bestaan tussen de ideale situatie en de huidige praktijkvoering, waarbij met name het systematisch handelen van zorgverleners een probleem is’, vertelt Brink. ‘Zo is er geen vast plan om pijnklachten te inventariseren, dat verschilt per patiënt. Ook is er een probleem met het meten en registreren van pijn. Verpleegkundigen leven de richtlijnen daarbij niet goed na. Dat ligt deels ook aan de huidige dossiervoering, die geeft weinig richting aan de verslaglegging. Tot slot is het vaak ook onduidelijk wie er nu precies verantwoordelijk is voor de pijnbehandeling. Daar moeten heldere afspraken over gemaakt worden tussen hoofd- en medebehandelaars.’ Volgens Brink zijn de uitkomsten van haar onderzoek niet specifiek voor het Canisius en is dat ziekenhuis al een tijdje bezig om deze situatie te verbeteren.

Eervolle vermelding
De Talma Eykmanprijs wordt jaarlijks ter beschikking gesteld door de Talma Eykmanstichting, opgericht door hoogleraren van de faculteit Geneeskunde in Utrecht. Het doel van de prijs is excellente studenten te belonen voor hun bijzondere kwaliteiten op het gebied van biomedische wetenschappen, geneeskunde en algemene gezondheidswetenschappen. Dit jaar ging de aandacht ondermeer uit naar twee verplegingswetenschappers, behalve de prijs voor Anita Brink (rechts op de foto) ontving Jeanette Knol (links) een eervolle vermelding voor haar onderzoek naar empowerment en innovatief gedrag van verpleegkundigen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.