Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Te veel verpleeghuisbewoners delen een kamer

Het ombouwen van slaapzalen tot eenpersoonskamers in verpleeghuizen verloopt langzamer dan de verpleeghuizen zelf willen.
Te veel verpleeghuisbewoners delen een kamer

Officieel zijn verpleeghuizen niet langer verplicht hun meerpersoonskamers weg te werken, maar de meesten willen er zo snel mogelijk vanaf. Plannen voor nieuwbouw liggen er vaak al jaren, maar in de praktijk is het moeizaam en tijdrovend om bestemmingsplannen aan te passen en vergunningen te verkrijgen.

Samen slapen
De meerpersoonskamers of slaapzalen zouden ‘uit de tijd’ zijn, maar over of het alleen slapen de cliënten werkelijk helpt, bestaat nog wat discussie. Sommige cliënten zouden er zelfs baat bij hebben. De meeste verpleeghuizen zijn dus nog niet zover. Volgens het Centrum Zorg en Bouw moeten nog ruim 8600 ouderen hun kamer delen met twee of meer medebewoner.

Nederlands Dagblad
Door: redactie Nursing

Abonneren
Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing.  

6 REACTIES

 1. bewoners allemaal een 1 persoonskamer…maar is er weleens aan de bewoners zelf gevraagd of ze dit wel willen?? of hebben mensen die weinig van de verpleging dit afweten dit weer verzonnen. weet zat mensen die je er nog niet eens een plezier meedoen.

 2. Lees alle reacties
 3. Het op een éénpersoonskamer verblijven heeft zowel voor als ook nadelen. Een voordeel is dat de naaste familie, ongeacht de toestand van de patient, de mogelijkheid heeft om even met de patient alleen te zijn.
  Maar als het ombouwen veel geld gaat kosten geef ik de voorkeur aan het oplossen aan het stankprobleem in de verpleeghuizen.
  Met name op de pg afdelingen word je al veel eerder en continue geconfronteerd met de faeces en urinelucht dan met het niet hebben van een éénspersoonskamer.

 4. De meeste verpleeghuizen zijn begonnen met ombouw naar de eenpersoonskamer voor dementerenden, maar juist de mensen op de somatische afdelingen hebben meer behoefte aan een eenpersoonskamer en zij slapen nog steeds op een zaal. Er wordt ook veel geld besteed aan nieuwbouw maar steeds minder aan de zorg en aandacht en dat hebben de bewoners nu juist zo hard nodig.

 5. Niet elke bewoner wil alleen liggen !!!!
  Er zijn ook bewoners die het prettig vinden om samen op één kamer te liggen. Angst om alleen te zijn of gewoon voor de gezelligheid… etc.
  Niet te snel en te ongenuanceerd iets willen verbeteren of veranderen. En nog een tip: vraag het de bewoner en niet zijn familie ! Deze laatsten menen het altijd (wellicht heel goed bedoeld) altijd beter. Dit strookt echter vaak niet met de wil van de bewwoner die dan niets meer durft te zeggen.

 6. Uit onderzoek is gebleken dat veel ouderen en met name dementerenden helemaal niet gelukkiger worden van een eenpersoonskamer. Doordat op een eenpersoonskamer alles stil staat en er geen prikkels tot de hersenen komen gaan dementerende juist aan de wandel met wat leid tot extra valgevaar. Een oudere dame in het verpleeghuis vertelde haar dochter dat het heerlijk is dat er iemand bij je op de kamer ligt, dat je die hoort ademen en draaien. “net als vroeger thuis, dan ben je tenminste niet alleen.”

 7. Bij ons in de verpleegkliniek slapen ook meerdere personen op een kamer. Dit veroorzaakt veel stres. De een wil vroeg slapen, de ander niet. De een wil het raam open, de ander niet. De een snurkt, de ander kan hierdoor niet slapen. De een moet meerdere keren ’s nachts op om te plassen, de ander kan hier niet goed door slapen. Laat staan het plaats gebrek voor de client en ook voor ons als we met tilliften moeten werken. Laat staan de persoonlijke privacy die ieder op zijn tijd wil.Hoe lang moet dit door gaan

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.