Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Te weinig aandacht voor onbegrepen gedrag bij dementie’

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vindt dat er in zorginstellingen meer aandacht moet komen voor onbegrepen gedrag bij dementie.
fotoo.jpg
Foto: Fotolia

Dit blijkt na onderzoek door IGZ bij 23 zorginstellingen, waarbij gekeken werd hoe er wordt omgegaan met onbegrepen gedrag bij dementie. De inspectie concludeert dat er steeds meer aandacht is voor onbegrepen gedrag, maar dat er ook nog veel verbeterd kan worden.

Belangrijkste bevindingen

Zorginstellingen blijken vaak een visie op onbegrepen gedrag te hebben, maar deze wordt volgens de inspectie nog niet voldoende toegepast. Kennis die de verzorgenden over de cliënten hebben, wordt nog niet standaard vastgelegd in het zorgdossier. Daarnaast is er bij het gebruik van psychofarmaca te weinig aandacht voor de diagnose en de evaluatie hiervan. Tot slot vindt IGZ dat de zorginstellingen het netwerk nog niet automatisch betrekken bij de zorg voor de cliënt.

Verzorgenden zijn erg vindingrijk als hun demente cliënt onbegrepen gedrag vertoont. Bijvoorbeeld toen een cliënt absoluut niet onder de douche wilde. Lees hier welke oplossing de verzorgenden bedachten >>

Enkele jaren geleden zijn er acht kernelementen ontwikkeld om zorgmedewerkers te helpen bij het verlenen van goede zorg voor mensen met dementie. In dit mini-tijdschrift staan deze 8 kernelementen beschreven. Een van de kernelementen is bijvoorbeeld dat de verzorgende niet alleen de cliënt kent, maar ook zijn levensgeschiedenis. ‘Dit helpt de zorgmedewerker namelijk in het begrijpen van het gedrag van de bewoner’, aldus IGZ op haar website. De inspectie noemt als voorbeeld een vrouw die steeds heel boos werd als ze in bed werd gelegd. De verzorgende wist dat de vrouw vroeger verloskundige was. Toen ze met haar dochter sprak, leerde ze dat als de vrouw dienst had, in kleding bovenop de dekens lag. Zo kon ze als ze werd opgeroepen snel de auto in op weg naar de bevalling. De medewerkers leggen nu de vrouw met kleding op bed en de boosheid is verdwenen. En als ze slaapt, legt de avonddienst een deken over haar heen. 

Klik hier om de uitgebreide factsheet van de bevindingen van IGZ te lezen >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.