Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Te weinig griepvaccins voor verpleegkundigen

Verpleegkundigen zullen waarschijnlijk niet meteen recht hebben op een vaccinatie tegen de Mexicaanse Griep. De eerste levering vaccins is kleiner dan verwacht.

De belangrijkste leverancier, Novartis, heeft het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) gemeld dat eind oktober minder vaccins kunnen worden geleverd dan de bedoeling was. Het NVI plaatste namens het ministerie van VWS de vaccin-bestellingen.

Doses
Novartis heeft bij de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) gemeld dat de opbrengst van het aantal vaccins lager is dan verwacht. De verwachting is nu dat Nederland bij de eerste levering, eind oktober, nog niet de helft van het aantal bestelde doses ontvangt. Het ministerie van VWS verwacht nu bij de eerste levering zes tot tien miljoen doses vaccin te ontvangen.

Risicogroepen eerst gevaccineerd
Klink zegt zoveel mogelijk vast te houden aan het advies dat de Gezondheidsraad en het RIVM eerder gaven over wie de vaccinaties moeten krijgen. Dat advies benoemde de medische risicogroep, die normaal ook al een vaccinatie voor de seizoensgriep krijgen, zoals patiënten met functiestoornissen van de luchtwegen en longen, patiënten met hartproblemen of patiënten met suikerziekte. Verder gaat het om medewerkers in de gezondheidszorg, mantelzorgers en om gezonde personen van 60 jaar en ouder. Welk scenario daadwerkelijk gevolgd zal worden is mede afhankelijk van tijdige leveringen van de vaccins. De kans bestaat dus dat verpleegkundigen later dan verwacht gevaccineerd worden tegen Mexicaanse Griep.

Latere levering
Ook andere landen hebben te maken met latere levering van bestelde vaccins. ‘Omdat wij in het voorjaar vaccin voor de hele bevolking besteld hebben, krijgen wij nog relatief veel vaccin geleverd’, aldus minister Klink.

Ministerie van VWS
Door: redactie Nursing

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.