Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Tekort verpleegkundigen beperkt zich niet tot hartcentra’

Afgelopen weekend berichtte de NOS dat het tekort aan verpleegkundigen in hartcentra zorgwekkende toestanden aanneemt. 'Niets nieuws,' aldus Francis Bolle van V&VN. ‘Dit tekort is er niet alleen in de hartcentra, dit is zorgbreed.’
1.jpg
Foto: ANP

Veel hartcentra in Nederland kampen met een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen, schreef de NOS dit weekend. Meer dan de helft van de hart- en interventiecentra slaagt er niet in om genoeg gekwalificeerde verpleegkundigen te vinden. Door het gebrek aan gespecialiseerd personeel worden er minder mensen behandeld en moeten medische ingrepen worden uitgesteld.

Volgens de NVvC is een van de oorzaken van het tekort dat cardiologieverpleegkundigen vaak doorstromen naar de intensive care of spoedeisende hulp. Het tekort wordt aangevuld door ingehuurde verpleegkundigen via uitzendbureaus. Volgens uitzendbureau TMI, gespecialiseerd in verplegend personeel, is de vraag naar hartverpleegkundigen in een jaar tijd bijna verdubbeld.

‘Tekorten zijn niet nieuw’

Dat er een tekort is onder (gespecialiseerde) verpleegkundigen is niet nieuw, zegt Francis Bolle van V&VN. Al in maart dit jaar meldde de beroepsvereniging een zorgwekkend tekort aan hoogopgeleide verpleegkundigen, in de wijk en verpleeghuizen maar ook op specialistische afdelingen in ziekenhuizen als oncologie en dialyse. In mei bleek bovendien dat kinderen noodgedwongen lang in het ziekenhuis liggen, door een tekort aan gespecialiseerde kinderverpleegkundigen in de wijk.

Hardnekkig tekort
Er is een groeiend tekort aan hoogopgeleide verpleegkundigen. Beroepsvereniging V&VN en de gezamenlijke zorgondernemers zijn bezorgd. Lees meer>>> 

‘We weten dat de tekorten hardnekkig zijn, maar het lastige is dat er geen keiharde cijfers om ze te weerleggen,’ licht Francis Bolle van V&VN toe. Daarbij is dit in principe een trend van alle jaren, maar het valt nu extra op doordat de beroepsbevolking afneemt vanwege de vergrijzing, en de complexe zorgvraag juist toeneemt.’

Werkgevers investeren niet in specialisaties

Het tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen wordt volgens Bolle vooral veroorzaakt, doordat werkgevers te weinig in medewerkers investeren, uit angst ze te verliezen aan het bed. ‘Ook daar is immers een tekort. En wie garandeert dat die medewerker na het doen van een specialisatie blijft, en niet naar een andere werkgever stapt?’

Numerus fixus
Ondanks het zorgwekkende tekort aan hoogopgeleide verpleegkundigen, blijft de numerus fixus voor de meeste hbo-v opleidingen ook in 2016 van kracht. 
Lees meer>>>

2 REACTIES

  1. Ik ben het met Henriette eens. Alleen met een arbeidsmarkttoeslag moet je als verpleegkundige wel uitkijken. Ik heb meegemaakt dat collega's dit kwijt raakten omdat personeelszaken ineens beweerde dat er geen arbeidskrapte was. Oftewel je krijgt ineens een veel lager inkomen. Het is dus geen zekerheid een toeslag.

  2. Lees alle reacties
  3. Aperte onzin,als een hartcentrum zo graag gespecialiseerde verpleegkundigen willen aantrekken zullen ze beter moeten betalen. Alleen met jengelen dat ze er niet zijn,kom je er niet. Gewoon de knip trekken en een forse arbeidsmarkttoeslag betalen,zul je eens zien hoe makkelijk je mensen krijgt. Maar daar heeft men geen zin in. Opmerkelijk ook dat je zo'n V en VN ook nooit hoort over betere salariëring,betere arbeidsomstandigheden en carrièreperspectieven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.