Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zo test je of je patiënt zijn medicatie begrijpt

In Nederland heeft ongeveer 40% van de mensen lage gezondheidsvaardigheden. Hoe weet je of jouw patiënt daar één van is?
Verpleegkundige op de bank met cliënt
Ook hoogopgeleide patiënten kunnen lage gezondheidsvaardigheden hebben. (Foto: Arno Massee)

Lees ook het premium artikel ‘Leest u het maar even voor’

Een keukenla die niet meer open kan omdat er een half jaar aan medicijnen in ligt. Een patiënt die steeds weer belt met vragen over de medicatie. Of jij even dat etiket wil voorlezen. Allemaal signalen dat jouw patiënt wel eens lage gezondheidsvaardigheden zou kunnen hebben. Niet kunnen lezen en schrijven valt daaronder, maar ook weten waar je informatie over gezondheid op kunt zoeken of voor- en nadelen van een behandeling begrijpen. Mensen met lage gezondheidsvaardigheden hebben vaak slechtere gezondheidsuitkomsten. Ze lopen bijvoorbeeld meer kans op ziekenhuisopname.

Signalen herkennen

Onlangs ontwikkelden onderzoekers Marcia Vervloet en Ellen Koster* een gesprekshandleiding: RALPH. Deze helpt om patiënten met lage gezondheidsvaardigheden te herkennen in de context van geneesmiddelengebruik. Oorspronkelijk bedoeld voor apothekers(assistenten), maar ook handig voor verpleegkundigen. ‘Juist als verpleegkundige ben je in de positie om lage gezondheidsvaardigheden bespreekbaar te maken met een patiënt’, denkt Vervloet. ‘Je hebt immers vaak gedurende langere tijd contact en een vertrouwensband opgebouwd. En dat is belangrijk, omdat mensen zich vaak schamen wanneer ze bijvoorbeeld een bijsluiter niet begrijpen.’

Vermoed je dat de gezondheidsvaardigheden van jouw patiënt niet toereikend zijn? Dan kun je het gesprek aangaan met behulp van de vragen uit de RALPH gesprekshandleiding in het artikel ‘Leest u het maar even voor’. Daarin vind je ook allerlei handige links voor verpleegkundigen én voor patiënten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.