Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Test voor nut chemo bij vroege longkanker

MAARSSEN - Mensen met longkanker kunnen voortaan al in een vroeg stadium beslissen om over te gaan op chemotherapie. Tot nu toe kregen zij alleen de mogelijkheid een operatie te ondergaan, maar hierbij krijgen veel patiënten later een terugval in de ziekte.

Dit stellen Amerikaanse onderzoekers, die een test hebben ontwikkeld waarmee in een vroeg stadium te zien is of longkankerpatiënten baat zullen hebben bij chemo. Door genen te scannen kunnen zij agressieve cellen opsporen die zeer waarschijnlijk na een operatie gewoon weer zullen groeien. Ze vinden dan ook dat het aanbieden van een operatie in een vroeg stadium niet meer de enige behandelmethode moet zijn.

Grootte
Het onderzoek van de Amerikanen onder 129 longkankerpatiënten wees uit dat de grootte van de tumor niets zegt over het al dan niet terugkeren ervan na een operatie. ‘Nu zie je dat een patiënt met een tumor van 2,9cm een operatie krijgt, en een patiënt met een tumor van bijvoorbeeld 3,1cm krijgt daar ook nog chemo bij’, zegt dr. Anil Potti van het Duke University Medical Center.

Levens gespaard
Met de test die hij en zijn collega’s ontwikkelden kan echter, onafhankelijk van de grootte van de tumor, al vroeg worden bekeken wie er nu wel en niet baat zal hebben bij chemo. Volgens de onderzoekers kan met deze test een groot aantal levens gespaard worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.