Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Thuiszorg blijft minuten registreren

Staatssecretaris Bussemaker van VWS wil de minutenregistratie in de thuiszorg afschaffen.
Thuiszorg blijft minuten registreren

De Tweede Kamer nam dit voorjaar een motie aan van CDA’er Jan de Vries om de minutenregistratie per direct te beëindigen. Hij vond dat dit moest stoppen onder andere omdat deze registratie bureaucratie voor onder meer verpleegkundigen in de hand werkt. Bussemaker besprak op verzoek van de Kamer onder andere met cliëntenorganisaties, de koepels van zorgaanbieders, Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en V&VN hoe zij tegen de registratie aankijken.

Wel registreren, maar anders
Bussemaker meldt dat de betrokken partijen vinden dat registratie nu en ook in de toekomst onvermijdelijk is. Alle partijen geven echter wel aan dat de uitvoering beter moet en dat de thuiszorg met minder registratie toe kan. Zorgprofessionals vinden vaak hinderlijk om te gedetailleerd – en vaak ook handmatig – bij te houden hoeveel zorg zij leveren.

Minder bureaucratie
V&VN zegt blij te zijn dat er oog is voor de bureaucratische last voor verpleegkundigen en verzorgenden in de thuiszorg, die hoog in de frustratie top tien van deze beroepsgroep staat. Het afschaffen van de minutenregistratie ziet V&VN als een concrete, zinvolle maatregel om deze terug te dringen. V&VN roept de overheid op om deze maatregel zo snel mogelijk te realiseren, op voorwaarde dat dit zorgvuldig gebeurt. Een duidelijke deadline hoort hier ook bij.

V&VN
Door: redactie Nursing

Blog van Jos: stopwatch zorg
Bureaucratie in de thuiszorg, hoe ervaren verpleegkundigen dit?

12 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Met goede systemen kost het nauwelijks tijd, die registratie. En gaat dan op de seconde nauwkeurig. Heb er erg goede ervaringen mee. Belangrijkste functie naar mijn idee: cliënt heeft recht om te weten of de toegekende minuten worden geleverd, dat kan op deze manier gecontroleerd worden.
  Het gaat ook om het gemiddelde over een maand. Dat een cliënt een keer een slechte dag heeft, maakt op het grote plaatje niet uit. Bij chronische tekorten/overschotten heb je gegevens om te bepalen of de indicatie wel goed is.
  Dit heeft niets te maken douchen als extra.

 3. Even verduidelijken.
  Het gaat hier niet echt om MINUTEN-registratie. Praktisch gaat het erom dat je per 5 minuten registreert. Maar….dat betekent dus afronden in zorgtijd. Bijvoorbeeld: bij een huisbezoek die gepland staat voor 15 minuten in zorgtijd, moet je ook 15 minuten registreren. Ook als je maar 10 minuten zorg verleent. Moet je langer werken dan die 15 minuten dan schrijf je die meer-tijd ook per 5 minuten meer. Al naar gelang de uitloop.
  De reistijd echter, tussen de verschillende clienten, wordt echter steeds vaker van die zorgtijd afgehaald. Terecht? Een loodgieter rekent toch ook voorrijkosten? Maar naar mijn idee gaat het wel steeds vaker van kostbare zorgtijd af. Of….dan maar harder rijden/fietsen.
  Wie wil reageren?
  Johan

 4. Ik ben werkzaam bij Buurtzorg en gelukkig registreren ze hier digitaal via het web, geen gedoe met stapels formulieren en minutenregistratie per (7) verschillende functies. Bij ons wordt ook per dag de tijd geregistreerd dat je nodig hebt en dit kan per dag verschillen, maakt niet uit als het maar binnen de geindiceerde klasse blijft.
  Wel ben ik van mening dat het totale registratiegebeuren ondermeer voor het bepalen van eigen bijdrage totaal veel meer kosten meebrengt dan dat het oplevert, ongelooflijk veel mensen zijn hiermee constant mee bezig, dit kost ontzettend veel terwijl de bijdrage over het algemeen minimaal is, een vast bedrag betalen bij afname thuiszorg lijkt mij een veel beter idee, net zoals bij de ziektekostenverzekeraars

 5. Te dol voor woorden dat je iedere minuut moet screenen.In thuiszorg. Ook in verpleeghuis wordt met zpp gerekend. Hoe kan dat nu??? We werken nog steeds met mensen, die zich de ene dag beter kunnen voelen als de andere.Douchen wordt straks als extra gezien en moet worden betaald. Er zijn al familieleden die hun mam/pap die toch vroeger alles voor hun deed een keer extra komen douchen, op bed leggen.
  Eigenlijk is dat niet zo mis. Een beetje vrijwilligerzorg is hier ook weleens op zijn plaats nu met de bezuinigingen.Je hoort van familie die vreselijk kunnen klagen, maar ook wij hebben helaas maar 1 paar handen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.