Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Thuiszorg Groningen: zorg niet in het geding

Thuiszorg Groningen vindt dat zorginstellingen 'als we de marktwerking serieus nemen' zelf moeten bepalen of en hoeveel geld ze besteden aan sponsoractiviteiten.
Thuiszorg Groningen: zorg niet in het geding

Dit zegt Filia Kram, bestuurder van Thuiszorg Groningen, in Dagblad van het Noorden. Volgens haar gaat de sponsoring aan de voetbalclub niet ten koste van de zorg. Het bedrag komt uit het marketingbudget dat niets te maken zou hebben met het zorgbudget, aldus Kram.

Kritiek van ANBO
De thuiszorginstelling steekt 80.000 euro in de Groningse voetbalclub, in ruil voor bordreclame, een filmpje op de videowall en iedere wedstrijd twintig stadionstoelen.
Deze sponsorovereenkomst stuit op veel kritiek. Ouderenbond ANBO vindt de sponsoring onbegrijpelijk, zegt ANBO-voorzitter Kees Klok op RTV Noord. Het bedrag kan volgens hem beter als extraatje aan de zorg worden besteed. ‘Stuur voor dat geld mensen langs die een praatje maken en een hand op de schouder leggen. Daar is veel meer behoefte aan.’

Samenwerking zorgt voor ‘plezier’
In Dagblad van het Noorden vertelt Kram dat zij de kritiek wel begrijpt. ‘De ANBO vertegenwoordigt senioren. Mensen die vaak gebruik maken van thuiszorg. Maar de samenwerking met FC Groningen betekent voor cliënten en medewerkers plezier. Er is een verbinding met een organisatie die echt Gronings is en door Stad en Ommeland ook zo wordt ervaren.’

Negatief beeld van thuiszorg
Ook vakbond Abvakabo FNV vindt de sponsoring onbegrijpelijk. ‘We zitten in een sector waar 400.000 mensen werken, middenin een cao-conflict. De werkgevers zeggen dat het zo slecht gaat. Dan is zulke sponsoring onbegrijpelijk’, stelt Harma Schage, bestuurder van de vakbond. ‘Door al deze affaires ontstaat een negatief beeld van de thuiszorg en dat is zonde voor al die mensen die er werken.’

Ook ziekenhuis sponsort
Thuiszorg Groningen is niet de enige zorgorganisatie die het betaald voetbal sponsort, meldt Zorgvisie. Het Albert Schweitzer ziekenhuis is de shirtsponsor van voetbalclub Barendrecht. Dit kost het ziekenhuis circa 10.000 euro per jaar, gedurende twee jaar. Volgens het ziekenhuis passen sport en gezondheid goed bij elkaar en is bewust gekozen voor voetbalclub Barendrecht, omdat die speelt in een regio waar de mensen kunnen kiezen uit meerdere ziekenhuizen.

Zorgvisie
Door: redactie Nursing

Abonneren
Wil je meer achtergrondinformatie? Word nu abonnee van Nursing.

4 REACTIES

  1. De zorg hoort niet op de markt thuis en dat moet thuiszorg Groningen toch wel beter weten anders hadden ze niet op punt van faillissement gestaan en dat ze zo niet met geld voor de klant om moeten gaan behoren ze ook te weten. Ere zijn bedrijven genoeg die kunnen sponsoren en als je goede zorg leverd heb je vanzelf reclame en hoed je daarvoor geen geld uit te geven dat uitbetaald gaat worden aan salarissen van voetballers en andere hoge heren/dames.

  2. Lees alle reacties
  3. Bizar! De instelling sponsert met belastinggeld en niet met eigen verdiend kapitaal!!! Het is geld uit de AWVZ wat voor zorg bestemd is en niet voor sponsering. Ik vind dat de directie beter kan opstappen en dat het bestuur van de instelling zich achter de oren moet krabben en diep moet schamen over de discussie die ze op uiterst onsmakelijke wijze ten kosten van zorgafhankelijken voeren!!!

  4. Mevrouw Kram hoeft als thuiszorgorganisatie helemaal geen marktwerking serieus te nemen omdat de klanten toch wel komen. Mevrouw Kram moet mijns inziens morgen worden ontslagen om dit soort achterlijke praatjes. Laat ze het belastinggeld terugbetalen als ze geld over heeft om over de balk te gooien.

  5. Spijt me wel hoor maar deze redenatie over die twee budgets gaat me echt te ver. Dat is toch een keus van de directie om het marketing budget zo hoog te maken, dat gaat dan toch altijd ten koste van andere budgets. Kom op zeg, je kerntaak is thuis zorgen! Zorg maar dat daar een goede binding met Groningen door ontstaat, schande om hier je gemeenschapsgeld geld aan uit te delen. En wat die markt werking, zo door u geprezen, betreft daar hoorde ik u vorig jaar ook niet over toen er 22 miljoen in uw schoot werd geworpen.
    Trouwens de kinderen zijn ook er blij als de thuiszorg voor hun ouders goed werkt, doe eens een markt onderzoekje, kost wel geld hoor doe maar een stoeltje minder

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.