Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Thuiszorg moet meer agressietraining krijgen’

Verzorgenden en verpleegkundigen in de thuiszorg worden te weinig getraind in omgaan met agressie. Ook moet er meer teamoverleg over agressie plaatsvinden.
'Thuiszorg moet meer agressietraining krijgen'

 

Dit zegt Gonnie Oosterbaan van ‘Wij Zijn De Thuiszorg’ van vakbond Abvakabo FNV in een interview met De Volkskrant. Zij deed haar uitspraken naar aanleiding van de thuiszorgmedewerker die afgelopen vrijdag werd doodgestoken door een cliënt. De dader zou kampen met psychische problemen.

Geen teamoverleg

Volgens Oosterbaan blijven mensen steeds langer thuis wonen, waardoor de druk op thuiszorgmedewerkers wordt opgevoerd. Tegelijkertijd wordt er aanzienlijk bezuinigd in de thuiszorg, waardoor er bijvoorbeeld geen teamoverleg meer plaatsvindt om agressieve cliënten te bespreken en samen de problemen op te lossen. Het inzetten van goedkopere, minder getrainde thuiszorgmedewerkers helpt ook niet. Ten slotte ontbreekt het vaak aan goede scholing en bijscholing op het gebied van omgaan met agressie in de thuis.

Lees hier de blog van broerder Jos: ‘Ik word agressief van agressie in de zorg.’

Een paar weken geleden maakte minister Edith Schippers van VWS al bekend 3,4 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor de aanpak van agressie in de zorg. Schippers: ‘Agressie tegen zorgverleners is onacceptabel. Ook als agressie onderdeel is van het ziektebeeld dan is het niet de bedoeling dat we dat normaal vinden. Iedereen heeft recht op een veilige werkplek’.
Lees ook:

6 REACTIES

 1. Er lopen er meer buiten de instelling dan er zijn opgenomen.
  De samenleving wordt als maar harder door de ik cultuur (ik wereld) waar de wereld om de mens heen steeds vreemder wordt, het ik en het voor je zelf opkomen is totaal doorgeslagen en in de bestuurslagen is het niet veel beter. Mensen hebben geen rust meer zijn niet meer in staat om te zien dat het leven ons gegeven is, wat we moeten koesteren en het allemaal zo fragiel is. Als je een hecht team hebt blijft het een pracht beroep om in de verpleging te werken en kun je agressief gedrag opvangen binnen de mogelijkheid die je hebt. Maar de veel te duure disciplines moeten eens meer mee gaan werken i.p.v praten en verslagen schrijven. Kost veel geld en de onnodige bureaucratie is ziek doorgeslagen.

 2. Lees alle reacties
 3. Als hulpverlener in de ouderen psychiatrie sta ik toch achter het boek ‘agressie, van mw Hop. Mw Hop haar beargumentatie kan ik volledig ondersteunen. En ik promoot haar boek niet maar analyseer graag.
  Want laten we onszelf niet uitwissen… Reklame ‘Mishandeling in de

 4. zoekend naar juiste taal voor een steeds groter wordend probleem. Natuurlijk moeten we de hand in eigen boezen steken M. Hop, maar een uitspraak dat een patiënt of bewoner niet zomaar agressief wordt…….wake up!!!!! In de pg hebben we niet alleen te maken met meer agressiviteit van de bewoners, maar ook van familie! Medewerkers worden het een beetje zat om zich uit te laten schelden of zelfs slaan. We hadden er op kunnen wachten…een steeds groter deel van de jeugd groeit op voor de televisie waar de ene geweldserie de andere aflost, en de spelletjes liegen er ook niet om. Je merkt het al als je iets langzamer rijdt dan de auto achter je wil: meteen getoeter. Misschien wordt dit wel volksziekte nummer één: emotionele incontinentie.We hebben nog een lange weg te gaan voordat we het probleem bij de wortel aan kunnen pakken, want het gaat nog wel even duren voordat we inzien dat je tijdbommen creëert wanneer je echtparen tot tweeverdienerschap dwingt en kinderen om op te groeien tot superconsumenten in een graai cultuur. Maar goed:
  tot die tijd hebben we er in de zorg steeds meer mee te maken en pleit ik voor intensieve training in omgaan met agressie; natuurlijk leer je dan kijken naar hoe je agressie op zou kunnen wekken en hoe je dat af kan leren, maar vooral ook hoe je jezelf, je collega’s en je bewoners kan beschermen wanneer er weer ergens een bom barst.

 5. Geachte M.J.M. Hop, Toen ik bovenstaand artikel las over het feit dat een collega van mij tijdens haar werk is neergestoken heeft mij erg geraakt. Maar nog meer ben ik geraakt op de manier waarop u, naar mijn idee zonder gedetailleerde kennis betreffende deze gebeurtenis, uw eigen boek over Agressie ‘aan de man probeert te brengen’. Deze manier van doen roept bij mij in ieder geval inderdaad agressieve gevoelens op.

 6. We moeten allereerst bij onze regering zijn.Doordat mensen met ingewikkelde problemen thuis kunnen blijven terwijl ze in werkelijkheid gevaarlijk kunnen zijn, ligt daar toch echt het probleem. Ik kom niet zo vaak agressie tegen, ik kom wel eens een opstandig iemand tegen, maar met een goed gesprek is dat ook wel gauw voorbij.
  Ik vind alleen wel dat iemand met grote psychische problemen niet zo maar in de thuiszorg moet kunnen zijn als cliënt, daar zal dan iemand van de GGZ heen moeten, die is daarvoor opgeleid.

 7. Het boek ‘Agressie’ uit de serie ‘Zo mooi anders in de zorg’ geschreven door Irene Muller en mijzelf is speciaal geschreven voor zorgmedewerkers. Het boek gaat in op verschillende vormen van agressie en wat jij als zorgmedewerker zelf doet waardoor het kan ontstaan. Je bent soms, (onbewust), heel irritant voor anderen. In het boek zit een DVD bijgesloten. Daarop staan een aantal cases met mensen die agressief reageren op de zorgmedewerker. Wie weet is dit een tip voor iemand die op deze manier naar agressie wil kijken. Want zeg nou zelf….de zorgvrager wordt niet zo maar agressief…het is onbegrepen gedrag dat vele oorzaken kan hebben. En 1 oorzaak zijn wij, zorgmedewerkers, zelf. Dus laten we ook de hand in eigen boezem steken en met goede reflectiemethoden naar onzelf kijken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.