‘Ondervoeding heeft al langer onze aandacht’, vertelt diëtiste Thea van den Berg in een gesprek met Nursing. ‘Maar er was geen geld om het echt goed aan te pakken. Nu mochten wij met een project komen wat wordt gefinancierd door zorgverzekeraar Menzis en kunnen we er eindelijk wat aan doen.’
Screenen
Uit landelijk onderzoek blijkt 15-30 procent van de mensen in de thuiszorg ondervoed is. Van de cliënten boven de 80 jaar is zelfs 30 procent ondervoed. Screenen werd tot voor kort weinig gedaan in de thuiszorg. Van den Berg: ‘Slechts 20 procent van de cliënten wordt gescreend op dit moment. Daardoor word ik er vaak te laat bij gehaald, soms weegt de patiënt nog maar 47 kg voor ik hem zie.’ Het screenen zal vanaf nu geïmplementeerd worden in de zorgdossiers. Ook heeft ZorgAccent zogenaamde bio-impedantiemeters aangeschaft waarmee je de vet- en spiermassa kunt meten. ‘Bij COPD patiënten is het belangrijk niet alleen te weten of de vetmassa groeit maar ook of de kracht toeneemt,’ legt Van den Berg uit.
Weinig aandacht
Niet alleen de wijkteams krijgen scholing, ook de huisartsen worden geïnformeerd. ‘Een van de redenen dat ondervoeding te weinig aandacht krijgt in de thuiszorg komt doordat de huisartsen geen focus leggen op ondervoeding, in tegenstelling tot specialisten,’ verklaart van den Berg. ‘Bovendien is de samenwerking tussen disciplines in de thuiszorg veel minder direct dan in het ziekenhuis.’
Om dit te verbeteren gaan de teams in hun strijd tegen ondervoeding meer samenwerken met huisartsen, logopedisten, ergotherapeuten en fysiotherapeuten.
Door: Redactie Nursing, Arjanne Aleman
ik heb een vraag
ik wel mijn eind presentatie geven over ondervoeding, zouden jullie mij daar informatie over kunnen geven
werk in de thuiszorg
Wij screenen onze patienten al anderhalf jaar via de snaq voor 65 plus, en 65 min. Hieruit blijkt dat een heel aantal patiënten ondervoed is, het is echter de keuze van de mensen zelf of ze begeleiding willen. Dit willen ze niet altijd, maar dan hebben we er in elk geval aandacht voor.
Tuurlijk moet het onderkend en behandeld worden. Het kan soms zo simpel zijn als een goed passend gebid, of zachtere voeding om de voedingstoestand te verbeteren. Ondervoeding heeft zoveel gevolgen, denk aan de conditie van de huid bijvoorbeeld; de kans op doorliggen en slechte wondgenezing.
ondervoeding bij ouderen: moet dit wel zo erg “behandeld” worden? Is het niet iets wat bij de kwetsbare oudere hoort???
dat is niet een verschijnsel dat gevonden wordt in de thuiszorg.Ook in de verpleeghuiswereld is er regelmatig sprake van ondervoeding.
Vooral als de pauze van het personeel direct achter de maaltijd van de bewoners valt.