Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Thuiszorgverpleegkundigen voelen zich onveilig

Verpleegkundigen en verzorgenden werkzaam in de thuiszorg voelen zich regelmatig niet veilig als zij op weg zijn naar een cliënt. Hangjongeren en slechte verlichting zijn de belangrijkste oorzaken voor het onveilig voelen. Dat blijkt uit een onderzoek van de beroepsorganisatie NU’91.
Thuiszorgverpleegkundigen voelen zich onveilig

Zeventig procent van de ondervraagde verpleegkundigen en verzorgenden geeft aan dat zij zich de afgelopen twee jaar vooral in de avonduren onveilig voelden. De beroepsorganisatie ondervroeg in totaal 377 thuiszorgverpleegkundigen en –verzorgenden, voornamelijk in de leeftijdscategorie van 40 tot 59 jaar. Een kwart van de ondervraagden is werkzaam in de Randstad of in een grote stad, driekwart werkt daarbuiten.

Hangjongeren
Ruim negentig procent van de verpleegkundigen en verzorgenden geeft aan dat ‘hangjongeren’ in de avond- en nachtdienst voor een onveilig gevoel zorgen. Ook slecht verlichte straten en niet werkende buitenverlichting aan huizen van cliënten worden als oorzaak genoemd. Andere redenen voor een onveilig gevoel waren het gedrag van de cliënt, seksuele intimidatie en verbale en non-verbale agressie.

Vervoer
Het grootste gedeelte van de thuiszorgmedewerkers (tachtig procent) gebruikt de auto als vervoermiddel op weg naar cliënten. Volgens de beroepsorganisatie geeft het gebruik van de auto aan de ene kant een veilig gevoel omdat je de deuren op slot kunt doen. Aan de andere kant geeft het een onveilig gevoel omdat je in het donker naar de auto moet lopen.

Voel jij je als thuiszorgverpleegkundige ook weleens onveilig? Laat een reactie achter in het reactieveld onder dit bericht.

NU’91
Door: redactie Nursing

Bekijk ook het dossier Agressie en andere beroepsrisico’s.

7 REACTIES

 1. Jaren geleden al kregen we een scooter in gebruik met helm van de thuiszorg.Het stuurslot was ontwricht bij een flat, omdat iemand w.s. de scooter had geprobeerd te stelen. Dus er zat niets anders op dan met een scooter met scheef stuur naar huis te gaan lopen. Vervolgens kom ik puffend bijna bij huis een aantal hangjongeren tegen die vragen wat er aan de hand is. Uitgelegd wat er gebeurd is, kwam er een jongen mij te hulp en gaf met een enorme ruk aan het stuur de scooter weer in het model, vervolgens kon ik alsnog mijn avond route afmaken, een client had een collega al geholpen. Dus zo zie je maar hangjongeren zijn niet allemaal vervelend, terwijl ik ook dacht laat ze maar wat nuttigs doen, gebeurd het ook nog.

 2. Lees alle reacties
 3. @ Karin
  Haha dat van die parkeeragenten ken ik wel, zo had een collega om 23.00 ’s avonds een bon gekregen.
  Of ze voortaan een briefje in de auto wou leggen waar ze was en dat ze van de thuiszorg is?
  Nou daar gaat de privacy van de klant…Dat doen we niet.
  Trouwens hebben we ook nog een parkeervergunning waar thuiszorg opstaat!?
  Kinderachtig maar goed… Misschien maar eens een gratis ontheffing voor zorgverleners zodat je overal mag staan in de vakken!?
  Maar dat terzijde 😉

 4. Een (on)veiligheidsgevoel is vaak een combinatie van mentale en fysieke weerbaarhei, dan wel het ontbreken daarvan. Daarnaast heeft iedereen zijn/haar eigen “rugzakje” met ervaringen en angsten.
  Feit blijft dat agressie en geweld nooit normaal is en dat de discussie over dit onderwerp altijd moet blijven, onder andere op een goede site zoals Nursing.nl

 5. Ik werk in Rotterdam en omstreken,het is idd het gevoel van onveiligheid en dat zit meestal in het hoofd. De meeste hinder heb ik eigenlijk van de jongens van politie en parkeerbeheer die als gieren rondom de auto staan (omdat er een parkeerprobleem is in Rotterdam en ik dan op een groensstrook of trottoir sta) om maar een bekeuring uit te schrijven.
  Ik pleit voor een parkeerplekje speciaal voor thuiszorgmedewerkers in de avond/nacht uren, om de 100 meter dan voel ik me al een stuk veiliger omdat ik dan niet verder hoef te lopen dan 100 meter en dan hou ik de jongens van parkeerbeheer en politie te vriend.

 6. Ik leef en werk net aan de franse grens en daar wemelt het van de hangjongeren. Een paar jaar geleden was ik slachtoffer van een carjacking om 9h ’s morgens tijdens mijn ochtendtoer,daarbij was mijn schouder op verschillende plaatsen gebroken en mijn auto gestolen. Dan sta je daar maar zonder niks en weken werkloos. De angst is wel duidelijk gegrond.Voortaan in avonduren kijk ik eerst uit vooraleer ik uitstap en bij verdachte personen die rondslenteren wacht ik een tijdje vooraleer uit te stappen, mijn GSM in de hand

 7. Je onveilig VOELEN zit vaker in je hoofd dan dat het echt onveilig is. Ik heb 16 jaar acute nachtdiensten gedaan in het Groene Hart, Krimpenerwaard, Capelle, Gouda tot Woerden en omgeving. Dus platte land en wat stedelijk gebied. In al die jaren is er zelden een onregelmatigheid geweest. Ik droeg wel een wit uniform en zei ook dat ik zuster wasen dit hielp goed. Als ik wat zag, dat ging ik de mensen open tegemoet, vroeg om hulp, de weg, het nummer ed. En eigenlijk altijd veel positieve reacties.
  Je kunt natuurlijk ook eens ‘pech’ hebben, maar je eigen houding kan aan een goede omgang een bijdrage hebben. En als het echt onaangenaam was, ging ik weg en kwam later terug naar de client (en legde daar uit waarom ik later was)
  Als collega’s hadden we regelmatig contact en spraken we erover en deden elkaar tips ed aan de hand.

 8. Vaak is het ook het idee dat je onveilig zou zijn,..
  Ik herken het wel even snel je deuren op slot doen, als je bijvoorbeeld een poosje moet bellen in de auto..
  Wat ook herken is dat je bij iemand thuis bent, als je dan verbaal of non-verbale agressie bemerkt, waar ligt de grens en wanneer mag je zeggen ik help u niet verder?
  We worden regelmatig uitgescholden of andere medewerkers belasterd, en de volgende dag ga je gewoon weer je werk doen bij diegene…
  Dit is een onderwerp die ik graag zou willen besproken hebben bij ons op het werk.. Maar waar tot heden niet genoeg ruimte is geweest! En niet genoeg aandacht voor is!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.