Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tien jaar na beroerte nog ernstige klachten

Twintig tot dertig procent van de mensen die een beroerte heeft gehad, ervaart tien jaar na deze gebeurtenis nog ernstige beperkingen. Dat blijkt uit een studie verschenen in PloS Medicine.

Charles Wolfe en zijn medewerkers volgden tussen 1995 en 2006 3373 patiënten die voor de eerste keer een beroerte kregen. Patiënten werden vlak na de beroerte onderzocht, drie maanden na deze gebeurtenis en vervolgens jaarlijks.

 

Arbeidsongeschikt

Een vijfde tot een derde van de patiënten had tien jaar na de beroerte nog ernstige beperkingen. Zo werd bijvoorbeeld gezien dat 110 op de 1000 patiënten tussen drie maanden en tien jaar na de beroerte arbeidsongeschikt waren. Ook werd gevonden dat de ernst van de cognitieve stoornissen en de mate van inactiviteit in het eerste jaar afnamen, naar respectievelijk 280/1000 en 180/1000 patiënten.

 

Depressie

Vervolgens bleef de mate van inactiviteit tot het achtste jaar gelijk en daarna nam het toe. Het aantal aantal cognitieve stoornissen schommelde tot acht jaar na de beroerte en nam daarna eveneens toe. Het voorkomen van depressies en angststoornissen fluctueerde tijdens het onderzoek tussen de 310/1000 en 350/1000. Een hogere leeftijd van de patiënten was geassocieerd met hogere mate van zowel lichamelijke als psychische beperkingen.

Het gehele onderzoek is te lezen op de website van PloS Medicine.

 

Auteur: Redactie TvZ
Bron: Medisch Contact
 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.