Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tientallen ouderen mishandeld door zorgverleners

Het Meldpunt Ouderenmishandeling van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft sinds half juni 65 meldingen binnengekregen van mogelijke ouderenmishandeling door een verpleegkundige of verzorgende.

Het meldpunt van de IGZ verzamelt vooral meldingen van lichamelijke of psychische mishandeling en verwaarlozing door een zorgverlener. In elf gevallen is ook diefstal van geld of eigendommen gemeld. Inmiddels blijkt uit het onderzoek van de IGZ dat het in ieder geval in 21 gevallen daadwerkelijk om ouderenmishandeling gaat. Het merendeel van de meldingen is afkomstig van familie of naasten van het slachtoffer.

 

Protocollen
Als de IGZ de betreffende zorginstellingen confronteert met een melding dan is de reactie er vaak één van ongeloof, zegt Gerrit van der Wal, Inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg tegen vakblad Zorgvisie: ‘Na de eerste ‘schrikreactie’ zien we dat zorginstellingen de melding over het algemeen zeer serieus oppakken. Er volgen sancties richting de betreffende medewerkers en de instelling gaat aan de slag met protocollen omtrent ouderenmishandeling. Vaak bestaat dergelijk beleid namelijk nog niet, het Meldpunt zet zorginstellingen nu op het juiste spoor.’

 

Overbelaste mantelzorg
Het meldpunt ouderenmishandeling van de IGZ is alleen voor het melden van mishandeling door personeel van een zorginstelling. Meestal wordt het slachtoffer mishandeld door een familie- of gezinslid. Vaak is de mishandeling gevolg van overbelasting van de mantelzorger (ontspoorde zorg). Maar opzettelijke mishandeling komt ook voor. Een op de twintig ouderen boven de 65 jaar wordt herhaaldelijk mishandeld.

 

Auteur: Redactie TvZ

Bron: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.