Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tijdelijke vrijlating Lucia de B. nog in onderzoek

Staatssecretaris Nebahat Albayrak  van Justitie heeft nog geen besluit genomen over het verzoek van de Haagse verpleegkundige Lucia de B. om haar straf te onderbreken.

Daarvoor is nog nader onderzoek nodig, zei een woordvoerder van Albayrak vandaag. De staatssecretaris zal ‘zo snel als mogelijk’ een besluit nemen.

De zegsman reageerde daarmee op een verklaring van de procureur-generaal bij de Hoge Raad. Daaruit blijkt dat die voorlopig niet zal vragen om de meervoudige moordzaak te herzien. Eerst komt er nieuw onderzoek in de zaak. De B., die een levenslange straf uitzit voor de moord op zeven ziekenhuispatiënten, had Albayrak eind oktober om tijdelijke vrijlating gevraagd.

Fouten
De verpleegkundige deed dat verzoek nadat de Commissie evaluatie afgesloten strafzaken het Openbaar Ministerie (OM) had geadviseerd bij de Hoge Raad te vragen om herziening van haar zaak. Volgens de advocaat van De B. toonde het rapport van de commissie aan dat er fouten van fundamentele aard zijn gemaakt.

Zorgelijk

Hij wees er ook op dat de medische toestand van De B. zorgelijk is en dat ook dat reden moet zijn om haar tijdelijk vrij te laten. Vorig jaar maart werd ze getroffen door een hersenbloeding, waardoor ze aan de rechterzijde van haar lichaam verlamd raakte.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.