Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tips: omgaan met allochtone cliënten in thuiszorg

De reguliere thuiszorg sluit niet goed aan bij de wensen van Turkse en Marokkaanse cliënten, blijkt uit onderzoek. Deze tips helpen je beter te communiceren met allochtone cliënten.
Tips: omgaan met allochtone cliënten in thuiszorg

1. Maak duidelijk wat je gaat doen, veel mensen van de eerste generatie weten vaak niet wat thuiszorg inhoudt. Veel Turkse en Marokkaanse ouderen hebben liever dat je hen was met behulp van bakjes water in plaats van onder de douche te staan. Probeer als verzorgende open te staan voor dit soort wensen. Wat is erop tegen om het op een andere manier te doen dan je gewend bent? Het kost je niet meer tijd, en je laat je cliënt happy achter.

2. Probeer rekening te houden met Ramadan en het Offerfeest.

Bekijk of het verantwoord is om te vasten en pas eventueel in overleg met de huisarts het medicatieschema. Veel ouderen willen vlak voor het Offerfeest graag schoon voor de dag komen. Je kunt hiermee rekening houden bij het inplannen van een wasbeurt.

3. Geef aan hoe laat je ongeveer komt.

Kun je niet altijd op hetzelfde tijdstip komen, geef dat dan ook aan. Zorg dat je op dezelfde golflengte zit met de oudere, dat je weet wat hij/zij van je verwacht en omgedraaid.

4. Betrek de familie meer dan bij Nederlandse cliënten bij de behandeling.

De tweede generatie Turken en Marokkanen spreekt meestal wel goed Nederlands. Vraag ze bijvoorbeeld om het intakegesprek bij te wonen. Je kunt ook een telefoonnummer van een familielid vragen zodat je iemand kunt bellen als je er tijdens je bezoek niet uitkomt met je cliënt.

In de Turkse en Marokkaanse cultuur is familie heel belangrijk.

5. Toon interesse in de familie om het vertrouwen van de cliënt te winnen. Vraag naar kinderen en kleinkinderen en eventueel naar foto’s.

6. Wees geduldig: probeer je in te leven in de cliënt en de cultuur. Probeer te achterhalen wat zijn/haar wensen zijn. Als jij je werkzaamheden op je eigen manier uitvoert en niet afstemt met de cliënt, is de kans groot dat je na een paar keer niet meer gewenst bent. Turken en Marokkanen dragen binnenshuis meestal geen schoenen (dit geldt voor huizen met vloerbedekking en tapijt. Bij vloeren die je kunt dweilen, zoals zeil, is het vaak wel toegestaan). Als je een goede beurt wilt maken,

7. Draag dan pantoffels in huis.


8. Hetzelfde effect bereik je als je een paar woorden Arabisch of Turks leert.

‘Goedendag’ en ‘hoe gaat het?’ zijn al genoeg voor een goede binnenkomer.


In het Turks:

Hallo = Merhaba
Hoe gaat het? = Nasilsin?
In het Marokkaans:
Hallo = Salaam
Hoe gaat het? = Kayf Halak?

Lees ook:

Term ‘ongeneeslijk’ moeilijk voor allochtonen

– Vraag en Antwoord: ‘Hoe verzorg je een allochtone zorgvrager?’

 

Bron: Tijdschrift voor Verzorgenden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.