Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

TNO vindt middel tegen EHEC

Wetenschappers van onderzoekscentrum TNO zijn er in geslaagd een natuurlijk middel te vinden dat een eind zou kunnen maken aan verdere verspreiding van de EHEC-bacterie. Het middel is de komende jaren nog niet toepasbaar bij mensen.
TNO vindt middel tegen EHEC

Onderzoekers van TNO zeggen een ‘natuurlijk ingrediënt’ te hebben gevonden tegen bacteriën die resistent zijn geworden tegen antibiotica. De uitvinding is getest met de ESBL-bacterie, maar zou ook toepasbaar zijn voor de EHEC-bacterie. Voor de huidige patiënten is het middel geen oplossing. ‘We hebben nog zes maanden nodig om de oplossing kant-en-klaar door te ontwikkelen. Daarna moeten we nog voldoen aan de regelgeving van de overheid. Dat laatste kost veel tijd, dus ik schat dat de oplossing pas over twee jaar in de praktijk van de veehouders en veevoederbedrijven toepasbaar is en vanuit de bron het aantal gevaarlijke bacteriën kan worden teruggedrongen’ zegt Jan Pieter van der Lugt, onderzoeker bij TNO.

Van der Lugt noemt de doorbraak belangrijk voor de volksgezondheid van de toekomst. ‘Er liggen nog talloze bacteriën op de loer die kunnen muteren tot even gevaarlijke zusjes van de EHEC-bacterie.’

Slachtoffers
In Nederland is tot nu toe bij acht mensen een besmetting met de EHEC-bacterie vastgesteld, zo meldde het RIVM gisteren. Alle patiënten hebben de infectie zeer waarschijnlijk in Duitsland opgelopen. In dat land liep het aantal dodelijke slachtoffers vandaag op tot 29. In Duitsland zijn ruim 2800 besmettingen gemeld. Volgens de Duitse minister van volksgezondheid Daniel Bahr wordt de bron van de besmetting mogelijk nooit ontdekt.

> Bekijk ook het dossier EHEC

TNO, NRC Handelsblad
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.