Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toekomstig lijden reden voor euthanasie neonaten

Toekomstig lijden moet een belangrijke afweging zijn voor euthanasie bij neonaten. Dat kan ook gaan om extreme zwakte, immobiliteit of gevaar om te stikken.

Dat stelt de commissie Kinderarts, Ethiek en Recht van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. Volgens kinderarts Eduard Verhagen van het UMC Groningen is het de eerste keer dat dit thema een punt van discussie is. Tot nu toe wordt bij euthanasie vooral gekeken naar de actuele situatie en de aanwezigheid van pijn bij de baby.

Toetsing per geval
Het thema toekomstig lijden is al wel actueel onder kinderartsen; begin dit jaar is een toetsingscommissie aan het werk gegaan, die alle gevallen van levensbeëinding bij pasgeborenen toetst. Daarnaast heeft de Gezondheidsraad onlangs een signalement over dit onderwerp uitgebracht. Verhagen hoopt de discussie over het thema aan te zwengelen om zo het euthanasiebeleid te veranderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.