Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Toekomstige hbo-verpleegkundige voldoet aan hoge kwalificaties’

De hbo-opleidingen verpleegkunde zijn gestart met het project Bachelor Nursing 2020. Binnen deze naam ontwikkelen de hbo-v's één opleidingsprofiel, zodat in de toekomst alle afgestudeerden aan dezelfde - hoge - kwalificaties voldoen.
‘Toekomstige hbo-verpleegkundige voldoet aan hoge kwalificaties’
Foto: PhotoXpress

Richtinggevend is het nieuwe beroepsprofiel verpleegkundige. Het gemeenschappelijke opleidingsprofiel moet 15 januari 2015 klaar zijn, zodat per 2020 de eerste studenten volgens het nieuwe opleidingsprofiel afstuderen.

Wijkverpleegkundige

De hogescholen werken samen in het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde. LOOV-voorzitter Caroline van Mierlo: ‘Er is sprake van transities in de gehele gezondheidszorg: in de ggz moeten mensen meer thuis behandeld worden. Ziekenhuiszorg verschuift voor een deel naar de eerstelijnszorg. De wijkverpleegkundige komt terug. Veel meer ouderen en chronisch zieken zullen een beroep doen op zorg.

Dossier beroepsprofielen

In dit dossier verzamelt Nursing het laatste nieuws, achtergronden en blogs over de nieuwe, toekomstbestendige beroepsprofielen van de stuurgroep V&V2020. Lees meer.

Spilfunctie voor de verpleegkundige

Tegelijkertijd ontstaat een tekort aan verpleegkundigen. Er moeten 12.000 mensen bij om de vergrijzing, en complexiteit van de zorg op te kunnen vangen! De hbo-verpleegkundige krijgt steeds meer een spilfunctie tussen de verschillende zorgaanbieders. Een belangrijk accent komt te liggen op preventie en zelfmanagement van de burger. Het verlenen van zorg blijft de belangrijkste kerntaak van de verpleegkundige.’ Naast onderwijsdeskundigen werken deskundigen uit de praktijk en onderzoek mee aan het project.
Meer informatie vind je op de website van Bachelor Nursing 2020.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.