Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toestroom vluchtelingen stelt verpleegkundigen voor uitdaging

De komst van veel vluchtelingen naar Nederland stelt de organisaties die opvang en ondersteuning bieden voor grote uitdagingen.
Veel vluchtelingen beheersen de Nederlandse taal niet.
Veel vluchtelingen beheersen de Nederlandse taal niet. - Foto: iStock

Dit zegt V&VN op haar website. De beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden signaleert dat de huidige toestroom van vluchtelingen ook grote invloed heeft op het werk van jeugdverpleegkundigen en verpleegkundigen in de openbare gezondheidszorg.

Jeugdverpleegkundigen en vluchtelingen

‘Jeugdverpleegkundigen in de reguliere zorg worden vaker geconfronteerd met vluchtelingengezinnen die al dan niet een korte periode in de COA-opvang hebben gezeten’, aldus jeugdverpleegkundige Ingrid Brokx, lid van de Vakgroep Jeugd van de afdeling V&VN Verpleegkundigen Maatschappij & Gezondheid. Brokx werkt onder andere in het asielzoekerscentrum in Almere. ‘We worden geconfronteerd met een manier van werken die niet de dagelijkse praktijk was. De vluchtelingen beheersen de Nederlandse taal niet en dat vraagt bijvoorbeeld om het gebruik van een tolk. Maar op de zogenoemde ‘piektijden’ is het lastig om over een tolk te beschikken via het tolkencentrum.’

Heb jij als verpleegkundige al eens te maken met een patiënt die vluchteling is? Reageer hier >>

Volgens Brokx is het belangrijk dat jeugdverpleegkundigen kennis hebben van de cultuur en gezondheidsbeleving van de vluchtelingen, zodat zij beter kunnen aansluiten en verpleegkundigen kunnen uitleggen hoe het gezondheidssysteem in Nederland werkt: ‘Syriërs, bijvoorbeeld, zijn niet gewend om naar een huisarts te gaan. Zij zijn niet bekend met dit beroep, weet ik van een lezing van een Syrische arts. Ze willen vaak direct naar het ziekenhuis. Ze weten zelf veel over ziekten, geloven niet in pijnstillers, stellen hun vragen aan de apotheker en kopen daar hun medicijnen. De brancheorganisaties GGD GHOR Nederland, Actiz, en NCJ zijn druk bezig de knelpunten te inventariseren en te kijken wat de behoeften zijn en op welke manier ondersteuning nodig is.’

Lees meer hierover inhet artikel op de website van V&VN

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.