Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Toezicht Inspectie zorgt voor betere hygiëne in ziekenhuizen

Medewerkers in ziekenhuizen geven aan dat het programma ‘Toezicht op infectiepreventie’ (TIP) het thema infectiepreventie meer prioriteit heeft gegeven op hun werkplek.
Handen desinfecteren (Foto: Arno Massee)

Dat meldt het Nivel. 48 ziekenhuizen werden afgelopen zomer bezocht door inspecteurs van de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ). Het Nivel evalueerde voor IGJ de ervaringen van ziekenhuismedewerkers. Deze zijn zeer positief over de manier waarop het inspectiebezoek wordt uitgevoerd. De meeste medewerkers vinden het essentieel om met de inspectie in gesprek te gaan en daarvan te leren. Het geeft bevestiging van wat goed gaat en spoort blinde vlekken op, zo geeft een van de respondenten aan. Tegelijkertijd blijkt dat ziekenhuizen zelf ook meer verantwoordelijkheid en vertrouwen van de inspectie willen krijgen.

Invulling van toezicht

De inspectie is op dit moment aan het heroriënteren op hoe toezicht het beste uit kan worden gevoerd. Het Nivel-onderzoek geeft hiervoor enkele suggesties. Het ligt voor de hand om gunstige effecten te behouden: doordat de inspectie ‘meekijkt’ houdt het onderwerp infectiepreventie prioriteit. Daarnaast moet er gezocht worden naar een werkwijze die zorgt dat naleving geen formaliteit wordt, en zo mogelijk ziekenhuizen de ruimte geeft om meer eigen verantwoordelijkheid te kunnen nemen.

WIP is opgeheven, wat nu?

Het Nivel wijst verder op de noodzaak van vernieuwing van het toetsingskader in het toezicht op infectiepreventie. Doordat de Werkgroep Infectiepreventie (WIP) per 1 juni 2017 is opgeheven, toetst de IGJ aan de hand van (deels) verouderde richtlijnen. Deze richtlijnen sluiten niet altijd even goed aan bij de praktijk, constateert het Nivel. ‘Heldere normen zijn overigens niet alleen nodig voor het toezicht door de inspectie, maar zijn ook primair van belang binnen de ziekenhuizen, om het infectiepreventiebeleid goed vorm te kunnen geven.’

1 REACTIE

  1. “”niet aan infectiepreventie wordt meer prioriteit gegeven,nee aan het thema infectiepreventie””.Als je zo’n stuk van Vilans knipt- en plakt Nienke Berends, herschrijf het dan even in begrijpelijke taal. Daarmee laat je zien dat je je vak serieus neemt en ons ook.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.