Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Transport MICU-patiënt voldoet aan eisen

Het transport van patiënten met Mobiele Intensive Care Units (MICU) voldoet aan alle de eisen die voor dit specialistische vervoer van intensive care patiënten gelden. Dit concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in het rapport 'Mobiele Intensief Care Unit coördinatiecentra voldoen aan de vergunningsvoorwaarden'.
Transport MICU-patiënt voldoet aan eisen

Op dit moment werken zes ziekenhuizen met de MICU’s. Deze ziekenhuizen vallen onder een tijdelijke regeling van de Wet Bijzondere Medische Verrichtingen (WBMV). De IGZ adviseert de minister wel om die tijdelijke regeling te verlengen. De IGZ vindt dat de regeling nog zeker een jaar verlengd moet worden om de kwaliteit en de betaalbaarheid van MICU-transport te borgen.

Plaatsgebrek
De tijdelijke regeling/vergunning is er in 2008 gekomen en regelt dat speciaal toegeruste ambulances kunnen zorgen voor veilige verplaatsing en vervoer van intensive care patiënten van het ene ziekenhuis naar het andere. Naar schatting worden per jaar zo’n 1600 tot 2000 patiënten met een MICU vervoerd. Dit gebeurt bijvoorbeeld door plaatsgebrek op de IC van een ziekenhuis. Ook kan het voorkomen dat de IC van een ziekenhuis niet voldoende is toegerust om de patiënt goed te kunnen behandelen. Met een MICU kan zo’n patiënt dan veilig naar een andere IC worden vervoerd.

IGZ
Door: Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.