Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Triagepoli reduceert verkeerd doorverwijzen

Vanuit de afdeling Geriatrie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een jaar geleden een zogeheten ‘triagepolikliniek’ opgezet. Deze poli heeft ervoor gezorgd dat er veel minder vaak verkeerd wordt doorverwezen voor geriatrisch onderzoek.

De triagepolikliniek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is opgericht omdat voorheen veel ouderen verkeerd werden doorverwezen binnen de verschillende poliklinieken van Geriatrie, vertelt geriatrisch verpleegkundige Yvonne van Oeffelen. Hier wordt bepaald of ouderen worden doorverwezen naar de geriater (bij meervoudige problematiek), de arts-assistent (bij enkelvoudige problematiek) of de Valpolikliniek (als mobiliteit het hoofdprobleem is).

Direct bij de juiste behandelaar
De bedoeling is dus dat de patiënt direct bij de juiste behandelaar terecht komt. Vóór de invoering van de triagepolikliniek, kwamen veel ouderen bijvoorbeeld terecht bij de Valpolikliniek, terwijl ze eigenlijk problemen hadden op het cognitieve vlak. ‘De ervaring is dat huisartsen niet wisten waar ze eigenlijk naartoe moesten verwijzen binnen de geriatrie,’ aldus Van Oeffelen. Dat kostte de patiënt veel tijd en energie, een probleem dat nu is ondervangen met de triagepoli.

Tien minuten
‘Het is een filter,’ zegt Van Oeffelen. Een gesprek van tien minuten met de geriatrisch verpleegkundige en fysiotherapeut Mirjam Kleinveld is voldoende om uit te vinden waar en door wie iemand binnen de Geriatrie moet worden behandeld. Van Oeffelen kijkt in dit gesprek met de patiënt naar ‘stemming, cognitie en zorgproblemen’. De fysiotherapeute let op de mobiliteit. Na dit gesprek vervolgt de patiënt zijn weg naar de juiste instantie binnen de geriatrische afdeling.

Goed doorverwezen
Volgens geriater Harmke Nijboer in Cura functioneert deze aanpak ‘erg goed’. Van de patiënten die het afgelopen jaar door de poli zijn geholpen, is 85 tot 90 procent goed doorverwezen, aldus de geriater.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.