Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tuchtrechter: recoverypatiënt te snel ontslagen

De klacht tegen een verpleegkundige die een patiënt met onstabiele saturatie te snel van recovery heeft ontslagen, is gegrond. Dat heeft het Regionaal Tuchtcollege in Eindhoven bepaald.
Tuchtrechter: recoverypatiënt te snel ontslagen

De tuchtrechtzaak betrof een 19-jarige patiënt die na een kaakoperatie op de recovery verbleef. Vanwege toenemende pijn en hoge bloeddruk kreeg hij meer pijnmedicatie dan het protocol voorschreef. Toen de saturatie naar 90% zakte, kreeg de patiënt drie liter zuurstof, waarna de saturatie weer steeg. De recoveryverpleegkundige liet daarop de verpleegafdeling weten dat de patiënt gehaald kon worden en koppelde de zuurstof af. Op de afdeling raakte de jongen in coma. Hij werd gereanimeerd, maar overleed enige dagen later op IC.

Controles
De Inspectie voor de Gezondheidszorg diende bij het Regionaal Tuchtcollege Eindhoven een klacht in tegen de recoveryverpleegkundige. De IGZ verweet hem onder andere dat hij de protocollair voorgeschreven controles niet had uitgevoerd en niet had afgewacht of de saturatie goed bleef.

Geen maatregel
Het Tuchtcollege vindt de klacht deels gegrond, maar legt de verpleegkundige geen maatregel op. De reden hiervoor is dat de  verpleegkundige volgens de tuchtrechter een toegewijde zorgverlener is die veel zorg had voor de patiënt en van de casus heeft geleerd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.