Het voorstel moet gedaan worden op basis van een twee weken geleden verschenen advies van de SER, zo staat in de motie die werd ingediend door SP-Kamerlid Peter Kwint. Daarin stonden meer voorstellen om de positie van zorgmedewerkers te verbeteren.
Structureel meer verdienen
In het SER-advies stond onder meer dat de lonen van een deel van de zorgmedewerkers structureel achterblijven bij de markt. Deze medewerkers moeten structureel meer gaan verdienen zodat het verschil met de markt kleiner wordt, adviseerde de SER. Verder werd aangeraden de regeldruk te verminderen, scholing en loopbaanontwikkeling te verbeteren en zorgmedewerkers meer te betrekken bij innovaties ‘zodat de technologie is aangesloten bij de werksituatie’. Lees ook het artikel ‘Advies SER: wat valt behalve ‘meer salaris voor verpleegkundigen’ nog meer op?’
Motie
In de motie staat niet dat het advies van de SER een-op-een moet worden overgenomen, maar wel dat de ‘structurele waardering’ van zorgmedewerkers moet worden geregeld, en dat de arbeidsvoorwaarden en het loon beter moeten. Kwint kreeg steun van de voltallige oppositie plus de ChristenUnie. Alleen VVD, CDA en D66 bleken tegen.
Bron: ANP
IJzersterke foto bij dit artikel .. verdien je punten mee ..
Salaris is relevant in de lagere schalen, de grootste klagers hebben al een top salaris (SEH, IC, OK ..). Ook voor een ton wil ik me niet uit de naad werken, dáár zit het probleem ..
Advies ad hoc commissie SER lis “pauzenummer” voor VWS om dit “dossier” aan nieuwe kabinet over te doen. Deze Minister is niet van plan om salarissen van zorgmedewerkers structureel te verhogen. De vakbonden CNV en FNV willen voor alle 1,2 miljoen zorgmedewerkers verhoging, vakbond NU ‘91 kiest voor verhoging van salarissen van de 400.000 verpleegkundigen en verzorgenden. Dat laatste lijkt me, gezien de hoogte van het dan benodigd budget meer haalbaar. Maar net als de tweede zorgbonus kan een keuze voor allen, reden tot beperking of afstel worden. Vanwege de gewenste inhaal van zorg, wordt weer een extra inspanning gevraagd. Of die vraag passend is bij CAO onrust?
Ja, fijn, alleen gaat de Tweede kamer daar helemaal niet over. Cao-ziekenhuizen is een zaak van werkgevers en werknemers.
Ten dele klopt het, ten dele niet. Dit laatste heeft ermee te maken dat de vergoeding van de zorg (inkoop tarieven e.d.) Den Haag echt wel een vinger in de pap heeft en als puntje bij paaltje komt mede beslist in de vrije waarde waardoor er ruimte komt voor loonontwikkeling.