Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Tweede Kamer wil structurele loonsverhoging zorgpersoneel

De Tweede Kamer wil dat het kabinet nog deze zomer met een voorstel komt om zorgpersoneel meer te betalen en betere arbeidsvoorwaarden te bieden.
Verpleegkundigen in het trappenhuis van hun ziekenhuis
Foto: Arno Massee

Het voorstel moet gedaan worden op basis van een twee weken geleden verschenen advies van de SER, zo staat in de motie die werd ingediend door SP-Kamerlid Peter Kwint. Daarin stonden meer voorstellen om de positie van zorgmedewerkers te verbeteren.

Structureel meer verdienen

In het SER-advies stond onder meer dat de lonen van een deel van de zorgmedewerkers structureel achterblijven bij de markt. Deze medewerkers moeten structureel meer gaan verdienen zodat het verschil met de markt kleiner wordt, adviseerde de SER. Verder werd aangeraden de regeldruk te verminderen, scholing en loopbaanontwikkeling te verbeteren en zorgmedewerkers meer te betrekken bij innovaties ‘zodat de technologie is aangesloten bij de werksituatie’. Lees ook het artikel ‘Advies SER: wat valt behalve ‘meer salaris voor verpleegkundigen’ nog meer op?’

Motie

In de motie staat niet dat het advies van de SER een-op-een moet worden overgenomen, maar wel dat de ‘structurele waardering’ van zorgmedewerkers moet worden geregeld, en dat de arbeidsvoorwaarden en het loon beter moeten. Kwint kreeg steun van de voltallige oppositie plus de ChristenUnie. Alleen VVD, CDA en D66 bleken tegen.

Bron: ANP

4 REACTIES

  1. IJzersterke foto bij dit artikel .. verdien je punten mee ..
    Salaris is relevant in de lagere schalen, de grootste klagers hebben al een top salaris (SEH, IC, OK ..). Ook voor een ton wil ik me niet uit de naad werken, dáár zit het probleem ..

  2. Lees alle reacties
  3. Advies ad hoc commissie SER lis “pauzenummer” voor VWS om dit “dossier” aan nieuwe kabinet over te doen. Deze Minister is niet van plan om salarissen van zorgmedewerkers structureel te verhogen. De vakbonden CNV en FNV willen voor alle 1,2 miljoen zorgmedewerkers verhoging, vakbond NU ‘91 kiest voor verhoging van salarissen van de 400.000 verpleegkundigen en verzorgenden. Dat laatste lijkt me, gezien de hoogte van het dan benodigd budget meer haalbaar. Maar net als de tweede zorgbonus kan een keuze voor allen, reden tot beperking of afstel worden. Vanwege de gewenste inhaal van zorg, wordt weer een extra inspanning gevraagd. Of die vraag passend is bij CAO onrust?

    • Ten dele klopt het, ten dele niet. Dit laatste heeft ermee te maken dat de vergoeding van de zorg (inkoop tarieven e.d.) Den Haag echt wel een vinger in de pap heeft en als puntje bij paaltje komt mede beslist in de vrije waarde waardoor er ruimte komt voor loonontwikkeling.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.