Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tweede Kamer wil topsalarissen zorg maximeren

MAARSSEN - De topsalarissen in de zorg moeten worden gemaximeerd. Dat staat in een motie die door een meerderheid van de Tweede Kamer onlangs is aangenomen. Het CDA en de VVD steunden de motie niet. 

In het debat naar aanleiding van de motie, stelde Hoogervorst dat er wat hem betreft geen of weinig verschil bestaat tussen de salarissen van specialisten, bestuurders van zorgverzekeraars en zorgbestuurders.

Teruggefloten
In alle gevallen gaat het om collectieve middelen. Bij twee eerdere pogingen van Hoogervorst om in te grijpen in de salarissen van de specialisten werd hij echter teruggefloten.

Commissie-Dijkstal
Hoogervorst is er voor om eerst het advies van de commissie-Dijkstal af te wachten die op dit moment onderzoekt of er juridische mogelijkheden zijn voor de overheid om de salarissen in de publieke en semi-publieke sector te beperken.

Motie
Jan Aghina, directeur van de NVZD vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg, wijst erop dat in de motie van de Tweede Kamer het salaris van de minister en niet de minister-president als norm wordt genoemd. “Dat is dus een trapje lager.” De NVZD blijft gewoon vasthouden aan de eigen salarisadviesregeling, aldus Aghina. “De vereniging van toezichthouders heeft ook een salarisregeling en voor de rest moet de markt maar zijn werk doen.”

Intermediair
Uit onderzoek van het weekblad Intermediair blijkt dat de topinkomens in de publieke en semi-publieke sector in 2005 wederom fors zijn gestegen. In het lijstje op de website van Intermediair komen bijna twintig zorginstellingen voor waar de zorgbestuurder meer dan twee ton verdienen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.