Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMC St. Radboud Nijmegen wint prijs patiëntveiligheid

De Crew Resource Management Teamtraining (CRM) van het UMC St. Radboud in Nijmegen heeft de IGZ ZorgVeiligPrijs van 2013 gewonnen.
UMC St. Radboud Nijmegen wint prijs patiëntveiligheid

De training – ontwikkeld door de afdeling Intensive Care van het ziekenhuis – is gebaseerd op ervaringen van de intensive care en op ervaringen uit de luchtvaart. Het idee achter de training is dat professionals die hun vak goed kennen, nog veel beter kunnen worden wanneer zij zich trainen in teamprocessen. Tijdens de training leren verpleegkundigen en artsen kritisch feedback geven, briefen en debriefen, allemaal bedoeld om de onderlinge communicatie te verbeteren. Na de training worden zij begeleid op de werkvloer. Zo worden de effecten van de training vertaald naar het dagelijks werk en bestendigd.

Oordeel van de jury

Volgens het juryrapport valt het initiatief van UMC St. Radboud op omdat het de invloed van de menselijke factor in veiligheid duidelijk demonstreert. Het spreekt de jury zeer aan dat dit initiatief zich richt op het teamwork op de afdeling Intensive Care en dat het prominent aandacht geeft aan het levend houden van de principes op de werkvloer. En tot slot dat initiatiefnemers ervoor pleiten dat zorgprofessionals al in de opleiding teamtraining krijgen. De jury is onder de indruk van de getoonde evidence. De effecten zijn diepgaand en op meerdere vlakken wetenschappelijk aangetoond. De jury is tot slot van mening dat dit initiatief bij uitstek laat zien hoe belangrijk professioneel leiderschap is voor succesvolle implementatie van veiligheidsprojecten.

IGZ Zorgveiligprijs

De Inspectie looft ieder jaar een prijs uit voor het beste initiatief op het gebied van patiëntveiligheid. Vorig jaar won de SURPASS checklist een prijs. De door het AMC (Academisch Medisch Centrum Amsterdam) ontwikkelde checklist omvat het gehele operatieve proces waarin de patiënt van opname tot ontslag wordt gecontroleerd. (Inspectie voor de Gezondheidszorg)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.