Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Umc-verpleegkundigen krijgen 10% salarisverhoging in 2023

Alle verpleegkundigen werkzaam in umc’s krijgen er op 1 januari 2023 6% salaris bij. Op 1 november 2023 krijgen ze nog eens 4% aan loonsverhoging. Daarmee wordt de inflatie gecompenseerd en is een rechtszaak van de baan.
Foto Arno Massee.

Dit hebben de vakbonden en de umc’s gisteren afgesproken. Maandenlang was er een geschil over een afspraak in de huidige cao umc. De lonen van verpleegkundigen zouden in 2023 meestijgen met de inflatie op Prinsjesdag. Dat zou uitkomen op een salarisverhoging van 11,3%.

Dit was volgens de umc’s niet haalbaar, waarna de vakbonden met een gang naar de rechter dreigden. Zowel de werkgevers als de vakbonden wilden nog voor kerst duidelijkheid kunnen geven. Uiteindelijk kwamen ze uit op 10% salarisverhoging voor alle umc-medewerkers, uitgesmeerd over 2023.

Reactie werkgevers en vakbonden

‘De overeenstemming trekt een grote wissel op de financiële situatie van de umc’s’, zegt Gabriël Zwart, medeonderhandelaar van branchevereniging NFU. ‘In het belang van onze medewerkers hebben wij de uiterste randen opgezocht van wat financieel verantwoord is.’

Dat de vakbonden akkoord gaan met een lager percentage betekent dat ze bij volgende cao-afspraken wel inzetten op volledige prijscompensatie, reageert Elise Merlijn, zorgbestuurder van vakbond FNV Zorg & Welzijn. Overigens moeten de leden van de vakbonden nog wel akkoord gaan met de afspraken.

Lees ook: Hoogleraar gezondheidseconomie: ‘11,3% salarisverhoging te riskant voor umc’s’

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.