Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMCG gebruikt nieuw sondevoedingsysteem

Het UMCG neemt een nieuw sondevoedingsysteem en een veilige naald in gebruik om de veiligheid van patiënten en medewerkers verder te vergroten.

Wereldwijd maken ziekenhuizen gebruik van een universeel ’luer lock’-systeem voor het toedienen van vloeistoffen, medicatie of voeding aan patiënten. De verschillende injectiespuiten, -naalden, slangetjes en infuuskraantjes van dit systeem sluiten naadloos op elkaar aan. Daarin schuilt ook het gevaar, want zo kan een spuit met sondevoeding of medicatie die enteraal (via het maag/darmkanaal) moet worden toegediend, per ongeluk aangesloten worden op een infuus, waardoor de voeding of medicatie in de bloedbaan terecht komt.

 

Opvallend paars
Om deze levensgevaarlijke vergissing te voorkomen, heeft het UMCG het nieuwe, gescheiden sondevoedingsysteem integraal ingevoerd. Alle onderdelen van dit systeem, van afsluitdopje tot voedingspomp, passen niet op het bestaande luer lock-systeem en zijn opvallend paars gekleurd. Vergissen is dan ook niet mogelijk. Het systeem is niet alleen veiliger, maar ook patiëntvriendelijker. De voedingssondes zijn gemaakt van het materiaal polyurethaan waardoor ze langer kunnen blijven zitten en dus minder vaak verwisseld hoeven te worden. Per 1 mei wordt het nieuwe systeem in het hele ziekenhuis ingevoerd. Het systeem werd al enkele jaren gebruikt in het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG, maar was tot nu toe nog niet beschikbaar voor volwassen patiënten.

 

Veilige naald
Daarnaast gebruikt het UMCG de Eclipse Signal-naald. Via een kijkvenster in de naald kan de medewerker direct zien of het bloedvat goed is aangeprikt. Door een watje in de houder is er minder kans op bloeddruppels bij het verwijderen van de naald uit het bloedvat, wat voor medewerkers en patiënten veiliger is. Daarnaast is de naald beter vast te houden en kan de veiligheidskap eenvoudiger achteruit gehaald worden. Ook heeft de nieuwe veilige naald vrijwel geen verpakkingsmateriaal. Dit is goedkoper, ruimtebesparend en geeft minder afval.

Bron: UMCG

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.