Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Artsenvisite kan drastisch korter

De afdeling Chirurgische Gastro-intestinale Oncologie (GCO) van het UMC Utrecht heeft de duur van de dagelijkse artsenvisites met maar liefst 40 procent weten terug te brengen. De efficiëntieslag werd in 2012 ingezet en de resultaten blijken nu, een jaar na dato, structureel positief.
Artsenvisite kan drastisch korter

Op de afdeling GCO worden patiënten verpleegd die grote oncologische operaties ondergaan. Het visite lopen was er, zoals bij veel ziekenhuizen, een knelpunt.

Oude situatie

Er was een gescheiden papieren visite en een visite aan het bed, artsen wisselden dagelijks en kenden de patiënten daardoor niet goed, artsen en/of verpleegkundigen waren vaak niet op tijd aanwezig als ‘hun’ patiënt aan de beurt was, het beleid was na afloop niet duidelijk et cetera. Bovendien duurde de totale visite erg lang: gemiddeld 2,5 uur.

Tips voor communiceren met artsen

Deelnemen aan de artsenvisite is dagelijks verpleegkundig werk. In de praktijk blijkt het echter nog niet gemakkelijk om van een arts gedaan te krijgen wat je patiënt nodig heeft. Mogelijk kunnen deze tips je helpen!

Succesvolle methode

Eerdere pogingen de artsenvisite beter te laten functioneren hadden geen blijvend succes. Dit keer werd gewerkt volgens managementsmethode Thinking Processes van Theory of Constraints: een methode om de kernproblemen te analyseren en bij de wortel aan te pakken.

Nieuwe situatie

In de nieuwe situatie is de papieren visite verdwenen. De continuïteit en efficiëntie zijn sterk verbeterd. Dit onder meer door andere roostering van artsen, inleveren van piepers en een vaste structuur. Hiermee werd de duur van de visite direct met een uur teruggebracht: van 2,5 uur naar gemiddeld 1,5 uur. Dit effect is een jaar na de implementatie geconsolideerd. Bovendien geven zowel artsen als verpleegkundigen dat de zorg op de afdeling verbeterd is.

In het oktobernummer van TvZ doet het projectteam uitgebreid verslag van het werken met Thinking Processes.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.