Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Universiteit ontwikkelt ‘pijnmetend’ apparaat

Onderzoekers hebben een draagbaar systeem ontwikkeld om de pijngevoeligheid van patiënten te kunnen meten. Deze metingen kunnen aangeven bij welke patiënten postoperatieve pijn mogelijk chronisch wordt.

10 tot 25 procent van de patiënten die een kleine operatie ondergaat, zoals die bij een liesbreuk of borstvergroting, krijgt op den duur last van chronische pijnklachten. Vele tienduizenden mensen kampen na een operatie dus dagelijks met pijnklachten. Bij zwaardere operaties ligt het percentage zelfs tussen de 30 en 50 procent. We spreken van chronische pijn, als een patiënt zes maanden na een operatie, dus als de operatiewond al is hersteld, nog steeds pijnklachten heeft.

Postoperatieve pijn
Wat de oorzaak is van chronische pijnklachten is nog niet helemaal duidelijk, maar wel is bekend dat hyperalgesie (een verhoogde gevoeligheid voor pijn) een sleutelrol speelt bij het ontstaan ervan. Als postoperatieve pijn chronisch wordt, breidt deze hyperalgesie zich namelijk langzaam uit van het operatiegebied naar andere plekken in het lichaam. Als je kunt bepalen of de verhoogde gevoeligheid voor pijn zich uitbreidt, weet je eerder of pijnklachten chronisch worden.

Objectief pijn meten
Wetenschappers van het onderzoeksinstituut MIRA aan de Universiteit Twente hebben nu een mobiel systeem ontwikkeld om eenvoudig en objectief pijngevoeligheid te kunnen meten. Met hun systeem is het straks mogelijk om de verspreiding van hyperalgesie te meten en op die manier eerder te ontdekken of pijn chronisch wordt.

Universiteit Twente
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.