Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vaccin baarmoederhalskanker is levensreddend

Het vaccin tegen baarmoederhalskanker kan vele levens redden. Het aantal gevallen van de ziekte kan er zelfs met de helft door verminderen.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek naar het vaccin Gardasil, dat sinds kort op de markt is. Jonge meisjes en nog niet seksueel actieve vrouwen kunnen zich laten vaccineren met dit middel.

Mogelijke infecties
Het onderzoek, waaraan 20.000 vrouwen meededen, is gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet.
Uit het onderzoek blijkt dat als meisjes die nog niet seksueel actief zijn worden ingeënt, zij beschermd zijn tegen 99 procent van de mogelijke infecties met hpv. Voor jonge vrouwen die minder dan vijf seksuele partners hebben gehad, betekent het vaccin een bescherming tegen 44 procent van de infecties.

Niet in verzekering
In Nederland, zowel als in andere Europese landen en in de VS, is de overheid nog bezig te bekijken op welke manier en wie moet worden gevaccineerd. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) adviseerde onlang aan minister Ab Klink (Volksgezondheid) om het vaccin niet in de basisverzekering op te nemen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.