Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakantietip: tentoonstelling ‘Pillen en Poeders…’

Leuk en leerzaam voor in de zomervakantie: de nieuwe tentoonstelling Pillen en Poeders, zorg of zegen? van Museum Boerhaave in Leiden. Weet u bijvoorbeeld hoeveel geneesmiddelen een gemiddeld persoon in zijn leven krijgt voorgeschreven? Het kunstwerk Van Wieg tot Graf toont een leven lang medicijngebruik, op een tafel van acht meter lengte. En roept vragen op: gebruiken we niet te veel?
Vakantietip: tentoonstelling ‘Pillen en Poeders…’
Foto: Museum Boerhaave

ADHD

Museum Boerhaave is het Rijksmuseum voor de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen en de Geneeskunde. De collecties weerspiegelen ruim vierhonderd jaar Nederlandse wetenschapsgeschiedenis. De tentoonstelling Pillen en Poeders… gaat over geneesmiddelen door de eeuwen heen. Wist u dat er in de zeventiende eeuw ook al een middel was om drukke kinderen tot rust te brengen? ‘Kinderslaap’(met opium) was misschien wel de voorloper van een middel tegen ADHD. Of wat dacht u van kwik als geneesmiddel?

Softenon

Aanleiding voor de tentoonstelling is het 50-jarig jubileum van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Het CBG werd in 1963 door de overheid opgericht als onafhankelijk instituut voor het beoordelen en bewaken van de werkzaamheid, risico’s en kwaliteit van geneesmiddelen. Dit gebeurde na het medische drama rondom Softenon, het geneesmiddel dat bij zwangere vrouwen ernstige afwijkingen bij de ongeboren vrucht veroorzaakte.

De tentoonstelling Pillen en Poeders, zorg of zegen? duurt nog tot en met zondag 24 november 2013.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.