Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vakbond ziet verplichte rekentoets verpleegkundigen niet zitten

Vakbond Abvakabo FNV verzet zich tegen de invoering van een verplichte landelijke rekentoets voor verpleegkundigen zoals werkgeversorganisatie Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) wil.
Vakbond ziet verplichte rekentoets verpleegkundigen niet zitten

De vakbond is bang dat een dergelijke toets ingrijpende arbeidsrechtelijke consequenties kan hebben. Dit blijkt uit een brief die de vakbond vorige week schreef naar alle leden van de ondernemingsraden in ziekenhuizen.

Verplichte rekentoets 
De NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) liet half september weten verplichte invoering van de Cito-toets Rekenen voor verpleegkundigen te overwegen, om zo medicatiefouten als gevolg van rekenfouten zoveel mogelijk terug te dringen. Verpleegkundigen die in de dagelijkse zorgverlening verpleegkundig rekenen, moeten – als het aan de NVZ ligt – zodra ze in dienst komen en vervolgens iedere vijf jaar een Cito-toets afleggen. Slaagt ze hier niet voor, dan stelt het NVZ voor dat de verpleegkundige alleen medicatie mag toedienen onder toezicht van een collega die het toetscertificaat wél heeft. De verpleegkundige wordt vervolgens in staat gesteld om de e-learningmodule te volgen en nog tweemaal een Cito-toets af te leggen. Als de verpleegkundige dan nog niet slaagt, dan kan er gesproken worden over mogelijke herplaatsing naar een functie waar verpleegkundig rekenen en medicatietoediening geen onderdeel zijn. Het ziekenhuis kan zelf bepalen wat in dat geval een passende functie is en of er salarisimplicaties aan verbonden zijn. De voorgestelde periode tussen de eerste en tweede toets is maximaal drie maanden.

Consequenties rekentoets
Vakbond Abvakabo FNV was niet meteen direct enthousiast over het plan. Ook al ziet de vakbond het nut van rekenen in relatie tot goede patiëntenzorg, de vakbond laat nu in een brief weten bang te zijn dat een verplichte toets voor verpleegkundig rekenen ingrijpende arbeidsrechtelijke consequenties kan hebben. Ook is de vakbond niet blij dat de NVZ zo’n dringend advies doet aan ziekenhuizen, zonder overleg met vakbonden en zonder afspraken over hoe met een rekentoets om te gaan. De NVZ vindt het niet nodig om op landelijk niveau afspraken te maken over het verplicht stellen van een toets voor verpleegkundig rekenen, meldt Skipr.

Oplossingen
Abvakabo roept ondernemingsraden van ziekenhuizen nu op gebruik te maken van het zogenaamde instemmingsrecht bij de invoering van de rekentoets in hun ziekenhuis. Ook wil de bond de toetsingsprocedure oprekken van drie naar zes maanden. Daarnaast pleit de bond voor meer leermethodes dan alleen e-learning. Ook inhoudelijk heeft Abvakabo FNV zo z’n opmerkingen over de toets. De vakbond wil onder meer dat de ‘niet relevante’ rekenelementen uit de toets verdwijnen. Als voorbeeld noemt de bond het berekenen van oplossingen, omdat dit niet meer relevant zou zijn. 

Skipr
Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Meer Nursing

Nieuw congres! Nursing Experience
Tijdens de NursingExperience ben je in één dag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en thema’s binnen de zorg. Een totaal nieuwe zorgervaring voor verpleegkundige professionals die meer uit het vak willen halen! Meer info & aanmelden.

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Thuiszorgcongres
Kom op 1 november naar het Thuiszorgcongres. De eerste aanmeldingen ontvangen € 50,- korting en betalen € 179,- i.p.v.
€ 229,- per persoon (excl.btw). Meld je daarom vandaag nog aan!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.