Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Vakbonden strijden mee voor betere bijscholing

Vakbonden Nu'91 en Abvakabo beloven het onderwerp bij- en nascholing opnieuw op de agenda te zetten voor de komende cao-onderhandelingen.
Vakbonden strijden mee voor betere bijscholing

De vakbonden noemen het ‘van de gekke’ dat verpleegkundigen regelmatig hun eigen bijscholingen betalen. Dit zeggen zij in een artikel in het decembernummer van Nursing, dat vandaag verschijnt. Uit onderzoek van Nursing bleek vorige maand dat verpleegkundigen dolgraag willen bijscholen. Het geld hiervoor komt echter regelmatig uit eigen zak. Veertig procent van de verpleegkundigen betaalt een cursus of congres regelmatig zelf, in de thuiszorg is dit percentage met 64 procent nog hoger.

De liefde mag niet van één kant komen
Elise Merlijn van ABVAKABO vindt het ‘van de gekke’ dat verpleegkundigen hun eigen bij- en nascholing moeten betalen. ‘We kennen het probleem. Als vakbond zijn we bijvoorbeeld al een paar keer benaderd door medewerkers van ggz-instellingen die uitsluitend cursussen mochten volgen binnen de grenzen van hun eigen functie. Werkgevers hebben jarenlang onvoldoende in mensen geïnvesteerd. Een houding die de zorg gigantische personeelstekorten heeft opgeleverd. Mede daardoor verliezen medewerkers hun betrokkenheid bij de organisatie. Volgens de cao’s zijn diezelfde medewerkers wél verplicht hun vaardigheden op peil te houden! Ik begrijp best dat niet iedereen tegelijk op cursus kan – dat doe je in goed overleg – maar de liefde mag niet van één kant komen. Een timmerman hoeft toch ook niet zelf zijn hamer en spijkers te kopen?’ Werkgevers huilen krokodillentranen op het moment dat ze te weinig gespecialiseerde verpleegkundigen hebben, zegt Merlijn. ‘Die kopen ze weg bij de concurrent, of ze schakelen dure detacheringbureaus in. Alsof dat geen geld kost.’

Kwaliteit = goed scholingsbeleid
Ook Michel van Erp, teamleider belangenbehartiging van NU’91, kent de geluiden uit de praktijk. De uitkomsten van dit onderzoek verbazen hem dan ook niks. De huidige cao-afspraken zijn blijkbaar te vrijblijvend, denkt hij. ‘We snijden dit thema zeker aan tijdens de komende cao-onderhandelingen. Je kunt wel een Kwaliteitswet opstellen, maar daar hoort ook een goed scholingsbeleid bij, waarin bij- en nascholing in financieel en praktisch opzicht goed zijn geregeld. Over dit onderwerp zijn we volop in overleg met onze achterban. Bij- en nascholing passen namelijk helemaal in een goed levensfasebewust personeelsbeleid, een thema dat op dit moment zeer actueel is.’

Verantwoordelijkheid van de instelling
Naar aanleiding van het Nursing-onderzoek hebben de SP-kamerleden Renske Leijten en Henk van Gerven een amendement ingediend om extra middelen vrij te maken voor het bij- en nascholen van verpleegkundig en verzorgend personeel. Minister Klink van VWS heeft het amendement afgewezen: bij- en nascholing is de verantwoordelijkheid van de zorginstellingen zelf, in overleg met het personeel. Leijten: ‘De minister had ons wel even kunnen laten weten dat het geld niet meer beschikbaar is, dan hadden we een voorstel kunnen doen een en ander anders te verdelen. Zodra het er op aan komt, doet hij niks. Als het zo doorgaat, wordt die zorg steeds onaantrekkelijker. Nu al heeft 72 procent van de medewerkers in de zorg het afgelopen jaar minder plezier in het werk gekregen.’

Bijscholing tijdens functioneringsgesprek
Sjoerd Beumer, woordvoerder van de NVZ vereniging van ziekenhuizen, begrijpt de commotie rond het Nursing-onderzoek niet helemaal. Volgens het onderzoek voelt 86 procent van de medewerkers zich gesteund om een opleiding te volgen. ‘Na- en bijscholing komen ook ter sprake tijdens functioneringsgesprekken, aldus de respondenten. Waar hebben we het dan over? In de ziekenhuizen wordt anderhalf à twee procent van het totale budget gereserveerd voor scholing. Dat is een aanzienlijk bedrag dat ook daadwerkelijk wordt uitgegeven.

Lees het volledige artikel met reacties vanuit de politiek en vakbonden in het decembernummer van Nursing

Nursing
Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Eerder in het nieuws
Verpleegkundige betaalt bijscholing vaak zelf
Geen functioneringsgesprek voor wijkverpleegkundige

Publicaties
Onderzoek bijscholingsbehoeften verpleegkundigen

2 REACTIES

  1. We willen als professional gekenmerkt worden maar lidmaatschap van een bond en studiemogelijkheden moeten door de werkgever betaald worden(?). Dit staat op gespannen voet met elkaar. Laat de individuele verpleegkundige maar aan zijn werkgever duidelijk maken waarom hij deze bijscholing zo nodig heeft, daar schort het meer aan, is mijn ervaring. Wellicht wat voor de bond om onderhandelingsvaardigheden te trainen bij hun leden ipv weer veel dure overleguren te besteden aan een CAO. Doe eerder wat aan het niet rijkelijke salaris en ervaren werkdruk. Vergroten van plezier in het vak mag ook wel maar dan moet de pleeg ook wel zelf in actie willen komen.
    Trouwens ben lid van NU91

  2. Lees alle reacties
  3. Vakbonden zijn wel erg bezig met het compenseren van de weggevallen uren voor het (oudere) zorgpersoneel. Nu mag ik cursussen gaan volgen en bijscholen en de tijd die ik nodig heb om te studeren is met het wegvallen van mijn 55+ regeling ook wegggevallen. Ik heb een knullig salaris met meer dan 25 jaar verpleegkundige-ervaring en altijd mijn eigen bijscholingen verzorgd en betaald. In mijn tijd geen studiefinanciering en nu? Nu gaat de vakbond iets leuks voor mij doen? Ik werk gelukkig nog steeds met plezier, maar wel veel te veel uren en tja ik wordt er niet jonger op….hoe lang nog wil de vakbond mij wel gaande houden of willen zij alleen vriendjes blijven met de politiek? Wie betaald mijn reeds gedane studies? Zie ik dat dan terug in mijn salaris? Of in compensatie-uren. Ik snap dat de jongeren breder opgeleid moeten worden, ook daar draag ik aan bij, elke dag, vrijwillig en onbetaald. Vakbonden zouden eens wat verder moeten kijken dan hun neus lang is, niet of/of, maar en/en. En ook weer in de vakbond mee gaan strijden, pfffff, ik wil af en toe een vrije dag en uit kunnen rusten. Met de tekorten komt het werk neer op de nek van degenen die hun verantwoordelijkheid nemen. Bijscholing voor de vakbonden, werkgevers en politici zou geen overbodige luxe zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.