Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Val kabinet leidt tot vertraging in zorg

Door de val van het kabinet dreigen belangrijke besluiten over de gezondheidszorg op de lange baan te worden geschoven, zo vrezen verscheidene belangenorganisaties in de zorg.
Val kabinet leidt tot vertraging in zorg

‘Ons land is zeker een half jaar vleugellam en wij vrezen daardoor stagnatie in een aantal belangrijke dossiers’, aldus een woordvoerder van de ziekenhuizenvereniging NVZ. Voorzitter Arie Nieuwenhuijzen Kruseman van de artsenvereniging KNMG noemt de val van het kabinet ‘buitengewoon ongelukkig’.

Herinrichting AWBZ baart zorgen
Vooral de herinrichting van de zorg voor chronisch zieken en gehandicapten (AWBZ) baart veel partijen zorgen. De uitvoering daarvan zou in handen komen van de zorgverzekeraars. Staatssecretaris Jet Bussemaker zou daar voor 1 april over beslissen, maar dat gaat vermoedelijk niet door.

Prestatiebekostiging ziekenhuiszorg
De invoering van de zogeheten prestatiebekostiging in de ziekenhuiszorg is een ander pijnpunt. Het was de bedoeling dat dit jaar nog een besluit zou vallen over vervanging van het huidige systeem (waarin ziekenhuizen een vast budget krijgen) door een stelsel waarin zij per behandeling worden betaald. Die omschakeling is nu uiterst onzeker geworden, zeker omdat de politiek verdeeld is over marktwerking in de ziekenhuiszorg.

Ziekenhuizen dreigen failliet te gaan
Verder baren de bezuinigingen op de zorg die boven de markt hangen veel zorgorganisaties grote zorgen. Ambtenaren studeren daar nu nog op, maar eventuele besluiten komen pas voor rekening van het volgende kabinet. ‘Dat is heel vervelend, want de Nederlandse ziekenhuizen hebben behoefte aan helderheid. Anders komt een aantal financieel in de problemen en dreigen tien ziekenhuizen failliet te gaan’, aldus de NVZ.

Door: redactie Nursing

Behoefte aan meer verdieping? Abonneer je nu op Nursing 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.