Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Valcalamiteiten melden, valincidenten niet meer’

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) veranderde per 3 september het beleid voor het melden van valcalamiteiten en valincidenten.
'Valcalamiteiten melden

Met ingang van die datum hoeven zorgaanbieders alleen valcalamiteiten nog verplicht te melden. Dit kan nu met behulp van een online vragenlijst. Met het nieuwe beleid hoopt de inspectie het accent te leggen op het voorkomen van de ernstige risico’s. Bovendien verlicht de IGZ met dit nieuwe beleid de bureaucratie voor verpleegkundigen en verzorgenden.

Onderzoeken meldingen
Bij valcalamiteiten is sprake van overlijden of ernstig letsel als gevolg van tekortkomingen in de zorg, zoals omschreven in de Kwaliteitswet zorginstellingen. Zorgaanbieders zijn verplicht om calamiteiten te melden bij de IGZ. Op basis van de inhoud van de melding en de ervaringen met de zorgaanbieder zal de inspectie de melding verder onderzoeken. De inspectie verwacht dat zorgaanbieders valincidenten blijven onderzoeken en lering trekken uit de bevindingen om verdere incidenten zoveel mogelijk te voorkomen. De IGZ houdt toezicht op de naleving van het valbeleid.

IGZ
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.