Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vangnetters sneller aan het werk door participatieve werkmethode

Arbeidsongeschikte uitzendkrachten en werkzoekenden (vangnetters) die re-integreren met behulp van de participatieve werkmethode komen gemiddeld 138 dagen sneller aan het werk dan vangnetters die dat niet doen.
Vangnetters sneller aan het werk door participatieve werkmethode

Ook helpt de participatieve werkmethode met het verkrijgen van een arbeidsovereenkomst. Iets meer dan de helft van de vangnetters wist na afloop van een actief reïntegratietraject een arbeidsovereenkomst te bemachtigen. Dit blijkt uit onderzoek van het VUmc.

Het onderzoek werd uitgevoerd door UWV-verzekeringsarts Sylvia Vermeulen die vanuit de sociale geneeskunde VUmc onderzoek deed in opdracht van het Kenniscentrum Verzekeringsgeneeskunde.

Kwetsbare groep
Voor vangnetters is het moeilijk het werk te hervatten. Zij hebben geen werkplek (meer) die aangepast kan worden aan hun beperkingen en hebben vaak een minder stabiel arbeidsverleden. Ook ervaren zij hun gezondheid in de meeste gevallen als slecht en zien zij meer belemmeringen voor werkhervatting. Vangnetters zijn daardoor een kwetsbare groep waarbij herstel en terugkeer naar werk meer tijd kost.

Participatieve werkmethode
Om de kansen op terugkeer naar werk voor deze groep te vergroten heeft Vermeulen de, voor werknemers met baan reeds effectief gebleken participatieve werkmethode aangepast aan vangnetters.

De methode betrekt vangnetters actief bij hun re-integratieproces. Dat bestaat uit het maken van een plan van aanpak samen met een arbeidsdeskundige van UWV en een procesbegeleider. In dat plan worden alle knelpunten en kansen voor re-integratie in kaart gebracht. Vervolgens worden oplossingen gezocht en in samenwerking met uitzendbureaus en re-integratiebureaus passende werkervaringsplekken aangeboden.

Economisch voordeel
Vermeulen onderzocht de gevolgen van de inzet van deze methode voor vangnetters met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat en met een verzuimduur van twee tot acht weken.

De vervroegde terugkeer naar werk levert een economisch voordeel op van gemiddeld 2.100 euro per vangnetter.

Door: redactie Nursing
VUmc

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.