Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Vastbinden gebeurt bij gros verpleeghuizen’

Meer dan de helft van de verpleeghuizen bindt bewoners nog steeds vast aan hun stoel of bed. Dat zegt hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg Jenneke van Veen. Toch stoppen steeds meer verpleeghuizen met vrijheidsbeperkende maatregelen.
'Vastbinden gebeurt bij gros verpleeghuizen'

De laatste jaren is 46 procent van de verpleeghuizen gestopt met de vrijheidsbeperkende maatregelen. De hoofdinspecteur zegt ervan uit te gaan dat eind volgend jaar vastbinden, het toedienen van versuffende medicijnen en het opsluiten van bewoners in verpleeghuizen en in de gehandicaptenzorg zo veel mogelijk is uitgebannen.

Raad van bestuur moet fixeren verbieden
Van Veen vindt de Exbelt-methode, die gisteren gepresenteerd is, een geschikte en veilige methode om een verpleeghuis fixatievrij te maken. Het belangrijkste uitgangspunt van Exbelt is dat de Raad van bestuur van het verpleeghuis vastbinden moet verbieden. Deze methode zou landelijk ingevoerd moeten worden, stelt de hoofdinspecteur.

Alternatieven voor fixeren
De Exbelt-methode bestaat uit verschillende stappen. Zo moeten de verpleegkundigen allereerst geschoold worden in de effecten van vrijheidsbeperking. Vervolgens moeten zij ondersteund worden door een gespecialiseerd verpleegkundige die laat zien hoe je vrijheidsbeperking kan afbouwen. Ook de familie moet bij de verandering worden betrokken. Tot slot moeten de verpleegkundigen bekend worden met alternatieven, zoals bijvoorbeeld bedden die tot op de grond kunnen zakken zodat patiënten er niet uit kunnen vallen.

Verpleegkundigen steunen
Volgens Roelie Dijkman is het ontzettend belangrijk het bestuur van verpleeghuizen verpleegkundigen steunt met een fixatievrij beleid. Dijkman is specialist ouderengeneeskunde in de SHDH (thuiszorg en verpleeghuizen) in Haarlem, waar al ruim twintig jaar  fixatievrij wordt verpleegd. ‘Als de Raad van Bestuur een fixatievrijbeleid opstelt, voelen verpleegkundigen zich gesteund. Dan kun je als team trots zijn op het feit dat je niet aan fixeren doet.’

De Innovatiekring Dementie gaat een tour langs verpleeghuizen verzorgen waarin zij de methode van het Exbelt gaan presenteren. Klik hier voor meer informatie.

Zorgvisie, Nursing
Door: redactie Nursing

Lees meer adviezen van Roelie Dijkman en hoe je de Zweedse band uit jouw verpleeghuis bant in de nieuwste Nursing.

Meer informatie over fixeren vind je in het dossier Vrijheidsbeperking.

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

6 REACTIES

 1. In de horstgraaf Venlo wordt mij mna 3 of 4 per week
  aan de stul vastgebonden.Ik kan darmee niet leven
  en ik vind datb davoor en andere oplossing moet
  komen dan lever in verband met medicatie.Ik denk
  dat het personeel het leuk vond ik weet niet waaroom
  zij het altijd doen.

 2. Lees alle reacties
 3. Natuurlijk willen we van het fixeren af. Maar ik vind als bewoners jaren lang slapen met bed hekken omhoog zijn ze dat gewend. en als dan ineens het bed hek naar beneden gaat kan ik me voorstellen dat ze dat heel eng vinden. Ook vind ik dat bewoners die zeer complex zijn in de zorg en daarnaast ook nog onrustig zijn, en als die uit bed vallen het leed niet te overzien is. Het kan wel bij bewoners die nog heel mobiel zijn. En ook in de nacht. Als je alleen zit en de zorg moet dragen voor 31 bewoners wordt dit wel problematisch. Bij ons heeft al heel veel familie gezegd dat ze niet willen dat het bedhek naar beneden gaat wat ik me heel goed kan voorstellen, En als de bewoner er geen last van heeft wat is dan het probleem?

 4. Vanaf 1984 werk ik in de ouderenzorg. In die jaren zag ik de rust op de afdeling veranderen in hectisch en chaotisch. Waarom? Om dat er ipv 3 mensen nog 1 persoon aan het werk is, die hetzelfde werk moet doen. Natuurlijk heeft dat zn weerslag op de bewoners. En als je in je eentje je werk doet, en iemand roept steeds, een ander schreeuwt, een volgende staat op terwijl hij niet lopen kan……petje af voor degenen die niet fixeren, geen rustgevende middelen gebruiken en niet gillend weglopen. Meestal komen de goede ideëen van mensen die niet op de werkvloer staan!

 5. Door te weinig handen aan bed/op werkvloer komen de maatregelen i.o.m. familie terug. Zoals met blad voor of onrustband.
  Verder vind ik dat er ook nog teveel haldol, dipiperon etc. voorgeschreven wordt, waardoor sommigen cliënten weer drogeren…soms mensonwaardig.
  Er word veel beloofd….er zal nog weleens een tijd komen dat je zult moeten gaan ronselen om mensen de zorg in te krijgen.
  Familie u kunt ook blijven mantelzorgen!! Voor de cliënt prettig, komt hij/zij nog eens buiten, wordt kleding nagezien, al gaat u maar zitten breien bij moe, en u hebt dossierinzage! Dit kan rust geven.

 6. Ben sinds 1 jaar voor het eerst werkzaam in verpleeghuizen. En ja, vastzetten komt voor, maar altijd in het belang van de bewoner! Je kunt een bed wel tot op de grond zetten, maar wat doe je dan als ze er weer en weer uitrollen, over de grond kruipen als een ze helemaalvan het padje zijn, laat je ze dan mensonterend rond kruipen snachts? Of probeer je ze rust en veiligheid te geven door ze bijvoorbeeld relaxed in een Huntington stoel te laten liggen? Wat als ze om de haverklap uit hun stoel vallen en zichzelf bezeren? Knieen kapot, hoofd kapot? Nee dat is prettig zeg. Vastzetten gebeurd niet zomaar, dat mag zelfs niet eens meer. M&M maatregelen daar gaat heel wat aan vooraf en altijd in overleg met familie. Maar onthoud: het gaat altijd als maatregel om de bewoner te beschermen!! Ik heb het nu een jaar aanschoud en had er ook altijd wel een mening over. Heb pas een mening als je er mee te maken hebt en zeg anders maar niets……….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.