Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel IC’s kennen richtlijn uitzuigen niet

Veel IC-verpleegkundigen zijn niet goed op de hoogte van de aangepaste richtlijn endotracheale uitzuiging. Deze richtlijn is al in 2005 vernieuwd, maar blijkt nog lang niet overal bekend te zijn.
Veel IC’s kennen richtlijn uitzuigen niet

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, die in het blad Kritiek is gepubliceerd. Het meest opvallende resultaat van de inventarisatie is dat de belangrijkste aanbeveling uit de richtlijn zeer weinig wordt toegepast. Het gaat hier om de aanbeveling dat de uitzuigfrequentie per patiënt vastgesteld moet worden aan de hand van de kwaliteit van het sputum. Hiervoor zijn zogenaamde sputumklassen vermeld, maar dat weten veel verpleegkundigen niet.

Boven de cuff
Hoewel de richtlijn ook aangeeft dat uitzuigen boven de cuff minimaal om de vier uur moet gebeuren, doet slechts tien procent van de onderzochte IC’s dit ook daadwerkelijk. Het boven de cuff uitzuigen hoort strikt genomen niet bij het endotracheaal uitzuigen, maar de richtlijn raadt IC’s aan om dit toch te doen. Dit omdat secreet uit de mondholte makkelijk naar beneden kan sijpelen en in de longen voor infecties kan zorgen.

Niet doorgesproken
Volgens de onderzoekers is de richtlijn op veel afdelingen niet goed geïmplementeerd en is de richtlijn te weinig doorgesproken met verpleegkundigen en fysiotherapeuten. Aan het onderzoek deden veertig IC-afdelingen mee, verspreid over het hele land. 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.