Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Veel kinderen in ziekenhuizen ondervoed

Enkele duizenden zieke kinderen die worden opgenomen in ziekenhuizen, zijn ondervoed.

 

Veel kinderen in ziekenhuizen ondervoed

Dit blijkt uit onderzoek van een stuurgroep die onderzoek deed naar ondervoede kinderen in 41 ziekenhuizen. De patiëntjes zijn te licht omdat ze door hun ziekte niet goed kunnen eten. Het gaat per jaar om 16 tot 20 procent van de opgenomen kinderen.

Kinderen anders voeden
Volgens kinderarts Koen Joosten, die de stuurgroep leidde, moeten ziekenhuizen hun kinderen op een andere manier eten gaan geven. Sommige patiënten moeten direct aan de sondevoeding, bij anderen kan daar nog even mee worden gewacht. Het voedsel moet volgens Joosten op het kind worden aangepast. Bovendien moet om de paar dagen worden gecontroleerd of het kind voldoende energie en eiwitten binnen krijgt.

Behandelplan ondervoeding bij kinderen
Vooral kinderen met hart- of darmziekten, kanker of taaislijmziekte zijn ondervoed. Ook kinderen met een lichamelijke handicap kunnen een te laag gewicht hebben. Ze komen door hun ziekte te mager het ziekenhuis binnen of raken daar ondervoed. De stuurgroep vindt dat artsen en verpleegkundigen de kinderen vanaf het moment dat ze bij de zorginstelling binnenkomen, beter in de gaten moeten houden. Problemen dienen eerder te worden onderkend. Dat is vrij eenvoudig, aldus Joosten. Samen met andere mensen uit de stuurgroep schreef hij een speciaal behandelplan. Zij bespreken dinsdag met een groot deel van de ziekenhuizen de resultaten van het onderzoek op een manifestatie in Utrecht.

Artsennet
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Ik denk dat het probleem een stuk complexer is dan je schetst. Er wordt wel degelijk goed op hun voeding gelet en er worden zeker vochtbalansen bijgehouden, maar ernstig zieke kinderen nemen een stuk minder voedingsstoffen op en verbruiken meer. Daarnaast is het soms moeilijk een manier van voeden te vinden dat een patientje goed verdraagd. Het is goed dat er nu met elkaar gekeken wordt hoe we dit verder kunnen verbeteren.

  2. Lees alle reacties
  3. Als alles aan de werkdruk ligt, aan de kwaliteitscontrole van verpleging en behandeling en nooit aan de uitvoering van het werk en de kennis, moeten we dan niet weer eens een paar stapjes terug doen? Wat minder papier op de werkvloer, wat meer controle en begeleiding van uitvoerenden, beter rapporteren, praktijk begeleiding van leerlingen, niet de scripties maar het echte praktijk werk…..? En waar is de vochtbalans gebleven, voeding is ook deel van die balans! Het is toch te gek voor woorden dat kinderen afvallen in een ziekenhuis(eigenlijk horen ze daar aan te sterken), omdat er niet goed op hun voeding wordt gelet! Pffff en ik maar te oud en te ouderwets genoemd worden en niet mogen wat ik goed kan……

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.