Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel ouderen eenzaam met Pasen

Ruim veertig procent van de 65-plussers brengt de paasdagen alleen door. Terwijl veel Nederlanders er met Pasen op uit trekken of gezellig gaan brunchen met familie of vrienden, moeten zij in hun eentje een eitje eten.

Dat blijkt uit een enquête van het Nationaal Ouderenfonds onder 65-plussers. Vooral mensen van 85 jaar of ouder blijken vaak alleen te zijn met Pasen. Datzelfde geldt voor ouderen, die geen of slechts één kind hebben. Het hebben van meer kinderen is geen garantie voor veel paasbezoek: ouderen met twee of drie kinderen hebben vaak niet  te klagen, maar senioren met vier kinderen of meer worden weer vaker ‘vergeten’ . Zo zit van deze groep toch maar liefst 33 procent alleen met Pasen.

 

Niks georganiseerd met Pasen

‘Dat is heel schrijnend, maar deze uitkomst verbaast ons eigenlijk niet’, zegt directeur Jan Romme van het Ouderenfonds. ‘Bij twee kinderen is er vaak meer verantwoordelijkheidsgevoel richting de ouders. Naarmate het aantal kinderen toeneemt, gaan broers en zussen ervan uit dat een van de anderen wel op bezoek zal gaan.’ Uit de enquêteresultaten blijkt verder dat er met de paasdagen niet of nauwelijks iets voor ouderen wordt georganiseerd. Terwijl er inmiddels tal van initiatieven zijn om te voorkomen dat veel senioren een eenzame Kerst beleven, is dit met Pasen nauwelijks het geval.

 

Kaartje 

Het Ouderenfonds hoopt dat de uitkomsten van deze enquête mensen ertoe beweegt om de komende paasdagen aandacht te besteden aan de ouderen, die het anders zonder bezoek moeten stellen. Ook een ouderwetse paaskaart of een simpel telefoontje wordt al bijzonder op prijs gesteld.

 

Bron: Nationaal Ouderenfonds

Auteur: Redactie TVVonline

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.