Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel spoedopnames door bijwerkingen medicijnen

Bij 19 procent van de spoedopnames in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht spelen bijwerkingen van geneesmiddelen een belangrijke rol. Dat is de voornaamste conclusie uit het promotieonderzoek van Roya Atiqi, arts-assistent Interne Geneeskunde in het Albert Schweitzer ziekenhuis.
pillen

Atiqi promoveerde deze week aan de Universiteit van Amsterdam. ‘Deze patiënten hebben deze medicijnen nodig en gebruiken ze in de juiste dosering’ zegt Atiqi. ‘Toch worden ze er soms ernstig ziek van. Dat is een onvoorspelbaar fenomeen. Biologische processen zijn erg ingewikkeld en geen twee mensen reageren precies hetzelfde.’

 

Breed spectrum

Ernstige bijwerkingen manifesteren zich bij een breed spectrum aan geneesmiddelen, waaronder cholesterolremmers, middelen tegen hoge bloeddruk en hartritmestoornissen, antistollingsmiddelen, plaspillen, pijnstillers en chemotherapieën. ‘Bij het gebruik van meerdere middelen tegelijk, neemt het risico toe’, zegt Atiqi.

 

Oudere patiënten 

‘Oudere patiënten zijn in het algemeen gevoeliger voor ernstige bijwerkingen, omdat zij gemiddeld genomen zwakker zijn en vaker combinaties van medicijnen gebruiken.’ De onderzoekster pleit voor het ‘saneren’ van de medicatie van patiënten die veel middelen tegelijk gebruiken.

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen
Bron: Universiteit van Amsterdam

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.