Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Veelgestelde vragen over terugvorderen ORT

Twee weken geleden maakte vakbond NU'91 bekend dat werkgevers verpleegkundigen minstens tientallen miljoenen euro's aan niet-betaalde onregelmatigheidstoeslag (ORT) schuldig zijn. Bij de vakbonden stromen de vragen binnen. NU'91 zette de veelgestelde vragen op een rij.
Veelgestelde vragen over terugvorderen ORT

1. Voor welke werknemers geldt dit?

De uitspraak geldt voor de meeste verpleegkundigen en verzorgenden, die onregelmatige diensten werken en daarvoor op regelmatige basis ORT ontvangen en dit niet hebben ontvangen tijdens vakantie-uren. Let op: de uitspraak geldt níet voor leden in de UMC’s, zij zijn hier persoonlijk over geïnformeerd. Voor de rest gaat het om zowel wettelijke als bovenwettelijke vakantie-uren.

2. Voor welke cao geldt dit?

Ongeacht welke cao van toepassing is, kun je als werknemer de gemiste ORT tijdens vakantie-uren over de afgelopen vijf jaar claimen.

3. Kan je dit bedrag ook vorderen bij vorige werkgevers?

Ja, je kunt deze claim ook indienen bij je vorige werkgever(s) tot vijf jaar terug, mits deze werkgever is in de zorgsector. Het kan dus zijn dat je meerdere claims hebt bij verschillende werkgevers. Kijk voor meer vragen en antwoorden op de website van NU’91


Veelgestelde vragen over terugvorderen ORT


Draai je onregelmatige diensten en vermoed je dat je recht hebt op terugvordering van gemiste ORT? Download dan de brief die je daarbij nodig hebt>>>

3 REACTIES

  1. @g idema
    het gaat hier om een individueel recht. Bonden kunnen collectief geen afspraken over maken als het gaat over het vermeende individuele recht over het verleden. Het gaat over een individuele aanspraak die alleen individueel vorderbaar  is. Bonden staan de individuele leden bij met juridische bijstand. 

  2. Lees alle reacties
  3. De oproep om het allemaal individueel te claimen is dan wellicht juist, maar de RMU is van opvatting dat cao-partijen hierin ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen en moeten kijken hoe dit centraal met de werkgevers in de zorg kan worden opgepakt. Voorkomen moet worden dat het massaal claimen van ORT banen gaat kosten in de zorg en daarmee de zorg aan mensen die het hard nodige hebben onder druk komt te staan. Zie http://www.rmu.nu/gezondheidszorgORT

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.