Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verband tussen vitamine B en longkanker

Een laag gehalte vitamine B in het bloed hangt samen met een vergrote kans op longkanker. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht en het RIVM.
Verband tussen vitamine B en longkanker

De onderzoekers komen tot hun conclusie via gegevens uit een grootschalig bevolkingsonderzoek naar eetgewoonten en gezondheid, het EPIC-onderzoek. Daarin is van 385.000 mensen uit tien landen informatie over voeding en bloedwaarden verzameld. Alle deelnemers zijn daarna gemiddeld vijf jaar gevolgd om te kijken wie van hen kanker kreeg. In de studie zijn circa 900 mensen die longkanker kregen vergeleken met 1770 gezonde mensen.

B6 en aminozuur
De onderzoekers troffen in het bloed van patiënten lagere waardes van vitamine B6 en het aminozuur methionine aan (methionine is essentieel voor de verwerking van vitamine B6). Mensen met bovengemiddeld hoge vitamine B- en methioninewaardes hadden een ruim twee keer lagere kans op longkanker dan mensen met lagere waardes. De relatie was onafhankelijk van roken. B6 is een in water oplosbare vitamine, die onder andere in tarweproducten en vlees zit.

Roken
De auteurs stellen dat roken nog steeds de belangrijkste oorzaak van longkanker is, maar ook dat vitamine B6 een belangrijke voeding-gerelateerde risicofactor voor longkanker kan zijn.
Het onderzoek is te lezen in het tijdschrift JAMA.

Door: redactie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.