Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

‘Verbeter arbeidsvoorwaarden in de zorg’

Verpleegkundigen en andere zorgmedewerkers doen een dringend appèl op werkgevers om de arbeidsvoorwaarden in de zorg te verbeteren.
'Verbeter arbeidsvoorwaarden in de zorg'

Dat doen zij niet alleen voor zichzelf, maar ook om jongeren te interesseren voor het werken in de zorg. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van Abvakabo FNV onder leden en niet-leden, binnen én buiten de zorg, meldt de gratis krant Metro. De Abvkabo FNV heeft dit bericht tegenover Nursing bevestigd.

Hoge werkdruk
Het imago van de zorgsector moet verbeteren, vindt de vakbond. ‘Hoge werkdruk, salaris en beperkte doorgroeimogelijkheden zorgen voor een negatief imago’, zegt Elise Merlijn, bestuurder zorg van Abvakabo FNV in Metro, Al die aspecten moeten volgens Merlijn worden aangepakt. ‘Dat lokkertje is nodig om jongeren te interesseren voor een baan in de zorg. In 2025 kunnen we als we op deze manier doorgaan 40 procent van de zorg niet meer leveren.’

Salaris in de zorg
Volgens Merlijn is het de schuld van de werkgevers zelf dat jongeren niet warm lopen voor een carrière in de zorg. ‘De roosters worden op zo’n manier ingedeeld dat je alleen 40 uur kunt werken als je zeven dagen per week inzetbaar bent. Jongeren willen gewoon vijf dagen fulltime aan de bak’, zegt Elise Merlijn.
‘Daarnaast is het salaris voor mbo-functies in de zorg na een jaar of zeven niet concurrerend meer. Dat komt mede door de beperkte groeimogelijkheden. Er wordt geen geld gereserveerd voor opleidingsplekken, waardoor je je niet kunt specialiseren. En nu is er bijvoorbeeld een tekort aan IC-verpleegkundigen. Ik zeg: eigen schuld, dikke bult.’

Bureaucratie
Uit het onderzoek van Abvakabo FNV blijkt verder dat werknemers in de zorg hun eigen baan een ruime voldoende geven, maar wat minder positief zijn over de zorgsector in het algemeen. De ondervraagden vinden dat er veel bureaucratie is in de zorg. Wel zijn ze tevreden over het contact met patiënten en collega’s en de voldoening die het werk geeft. Driekwart van het zorgpersoneel is trots op hun werk.

Download de Metro van vandaag

Door: redactie Nursing
Metro

12 REACTIES

 1. Zo gaat dat toch al heel lang, bij mijn oude werkgever, was veel ontevredenheid en maar klagen maar niemand wilde staken of wat dan ook, tsja en dan sta je in je eentje ergens in Groningen in je eentje protest te maken, hoezo collegiaal!?Cor heeft wat dat betreft wel gelijk!

 2. Lees alle reacties
 3. Cor (13/10) heeft wel een goed punt. We klagen als beroepsgroep met name intern, maar als we een vuist naar buiten willen maken zijn de meesten niet thuis en vaak onder het mom van de patiënt niet de dupe te laten worden. Als we niet goed voor ons zelf zorgen, zorgen we eigenlijk ook niet goed voor de patiënten op den duur. En die duur is eigenlijk al bereikt. Hoe erg moet het worden voordat echt alle neuzen dezelfde kant op gaan staan?

 4. Inderdaad, de hoge werkdruk nekt je als je ouder bent. Je raakt gefrustreerd omdat je je patienten tekort doet omdat je tijd en aandacht moet verdelen en daardoor helaas niet de juiste zorg kan verlenen. En na een werkdag ben je kapot, geen puf meer voor sociaal leven. Maar wat krijg je ervoor terug? Belonen naar werken dat kent men in de zorgsector niet en dan ook nog doorgaan tot je 67e? haha. Tegen die tijd moeten er begeleiders voor de bejaarde en ws hulpbehoevende verpleegkundigen opgeleid worden!!Waar zijn ze nou mee bezig in Den Haag? Maar ja, daar zitten ook te vertellen wat een ander moet doen en ze worden daar zelf echt niet moe van maar hebben wel een vet salaris.In plaats van die banken met hun faillissement geld toe te stoppen kunnen ze beter ons op een normale leeftijd met pensioen laten gaan.Ik ben lid van een vakbond maar deze heeft wat die pensioenleeftijd betreft toch ook niet het juiste bereikt. Mag je ajb stoppen als je 40 jaar zwaar werk hebt gedaan???

 5. De vpk zijn al jaren ernstig misbruikt; de gevolgen ervan worden steeds duidelijker. Het is een onaantrekkelijk beroep geworden. Ik hunker nu naar een baan in de regering, je wordt er stinkend rijk van en je hoeft niets te doen, enkel toekijken, hoe de lieve vpk wegzakken in het moeras om er nooit meer uit te komen. En dan; wat waren ze toch goed en toch zo braaf,… Net als de laatste woorden op een begrafenis,
  als het te laat is!!!!!!!
  Assepoesters we moeten er samen iets aan doen !!!!!
  Wij zijn een bedreigde soort, met uitsterven bedreigd.
  Er zijn steeds minder nieuwe zaailingen!

 6. Hoeveel jaar praten we al over betere arbeidsomstandigheden,wat is er tot nu van terecht gekomen.
  De werkdruk is er nog steeds, salarissen stijgen niet zo snel, de verantwoording wordt steets hoger met steets minder mensen het zelde werk doen de zorgzwaarte pakketen doen hun intrede bewoners krijgen een cijfer en daar hangen min aan,de bureaucratie is niet meer weg te denken, nu hoor ik mensen denken kom met iedeen klagen helpt niet. Dat klopt ik stel voor dat er een commissie in het leven geroepen wordt van werkers in de zorg die een werkstuk ontwerpen waar de politiek en de bestuurders hun voordeel moeten gaan doen,ik zie de reacties wel te gemoedt

 7. ik denk dat de hoge werkdruk het grootste probleem is, ook voor de mensen die op het moment in de zorg werken. Het jaagt mensen weg!en trekt al helemaal geen mensen aan.
  Over mijn salaris heb ik niet te klagen, bij ons in het universitair ziekenhuis zijn er genoeg doorgroei mogelijkheden.

 8. wat mij gaat opbreken is de weer verplichte onregelmatige werktijden boven de 55.
  nu werk ik gelukkig part time, maar als je werkweek er op zit en dan ook nog het weekend aande bak , gemiddels 1 x per 3 weken, + 1 x per week een avonddienst !! ik ben nu 56 en je gaat merken dat het zwaar gaat worden.
  Als men wil dat we tot ons 67ste blijven werken ban ik bang dat de ouderen het niet vol houden.
  Ik pleit voor weer na je 55ste geen avond en weekenddiensten, alleen op vrijwillige basis.

 9. Hebben wij recht van spreken/klagen? Hoeveel onder ons stellen ten allen tijde niet de belangen van zorgvragers voorop, zonder het besef, dat die belangen pas goed gewaarborgd en geïntegreerd kunnen zijn als we ook aan die van onze beroepsgroep denken? Hoeveel onder ons zijn georganiseerd middels lidmaatschap van een vakbond? O ja, ik ken de argumenten: “ze doen niets of onvoldoende voor ons, ik heb het geld er niet voor over omdat ik de contributie te hoog vind, ik vind het niet van belang omdat ik met plezier werk, het zal mijn tijd wel duren etc.etc.”
  Totdat er besluiten genomen worden, die je raken op wat voor wijze dan ook.
  Wanneer zullen we beseffen, dat de beroepsorganisatie niet in spoelkeukens plaats vindt, maar in het massaal lid worden van een vakbond/beroepsvereniging? Dan pas kun je een vuist maken naar werkgevers.
  Ik heb de hoop opgegeven, dat we die vorm van beroepsvolwassenheid ooit nog eens zullen bereiken.
  Maar wie ben ik: een oude pleeg van 59, die daarom zelf zijn plan maar trekt en blijft streven naar zijn ideaal van verzorgen, bemiddelen en begeleiden onder de paraplu van een bewuste beroepsverantwoordelijkheid.

 10. Denk behalve aan instroom van jongeren ook eens aan de leegloop door oudere werknemers, de 55 plusregeling voor weekeinden en avonden is zonder overgangsregeling voor hen die er al gebruik van maken uit de CAO gehaald. Dit is een exstra zware belasting naast de bestaande werkdruk bij ons in de wijkverpleging. Ik weet niet of ik het wel volhoud tot mijn zevenenzestigste of zoiets.

 11. Wanneer komen wij eens op voor het steeds maar accepteren van verslechtere arbeidsvoorwaarden. De verplichte onregelmatige diensten, de matige salarissen, de hoge werkdruk, mensen in de zorg laten het allemaal maar gebeuren.
  Er komt een moment dat er geen collega’s meer bij komen. Hopelijk doet de bond er wat aan daar zijn ze toch voor?

 12. de laatste jaren is de werkdruk inderdaad enorm toegenomen, men wil dat de kwaliteit van zorg toeneemt maar door alle regels en wetten, noem alleen al de zzp’s etc , neemt de daadwerkelijke en directe zorg af, men verwacht ondertussen dan we een duizendpoot zijn en daar staat niets tegenover omdat er altijd maar bezuinigd moet worden, men heeft het over ouderenbeleid in de zorg maar ook dat staat allemaal keurig op papier en in de praktijk bljkt maar weer dat we (ik ben ook 56) gewoon volledig mee moeten draaien. door alle, vaak onzinnige administratie, wordt de zorg er alleen maar duurder op maar het geld komt niet terecht bij diegene die om moet gaan met de zwaarste werklast, namelijk de verpleegkundige/verzorgende aan het bed.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.