Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verbetering antibioticagebruik in ziekenhuizen

Bij het voorkomen van wondinfecties is de juiste 'timing' het grootste belang. Dat blijkt uit onderzoek van Marjo van Kasteren, internist-infectioloog in het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg.

In dertien Nederlandse ziekenhuizen werd met een programma de antibioticatoediening rond operaties verbeterd. Hierdoor nam het totale antibioticagebruik af en daalden de kosten. Het aantal wondinfecties bleef echter gelijk.


Het juiste moment

Het belangrijkste punt bij het voorkomen van wondinfecties bleek de toediening van de antibiotica op het juiste moment. Te late toediening, als de operatie al begonnen is, leidt tot meer infecties. Dit is dus een belangrijk punt in het kwaliteitsbeleid van ziekenhuizen, aldus Van Kasteren.


Bijwerkingen

Antibiotica moeten voorkomen dat na een operatie wondinfecties optreden. De toediening ervan luistert zeer nauw. In het ideale geval geeft men de juiste antibiotica, op het juiste moment én niet te lang. Gebeurt dit niet, dan kan dit leiden tot ongevoeligheid van bacteriën, maar ook tot bijwerkingen voor de patiënt en tot hoge kosten voor de zorg.

Zorgkrant

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.