Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vergeet koffie, doe een powernap

Tijd om even bij te tanken met koffie? Een dutje schijnt beter te zijn voor je hersenen. Na een powernap ben je alerter, productiever en creatiever.

Op het werk drinken we vermoeidheid meestal weg met koffie. Vooral tussen 13 en 15. Het lichaam heeft namelijk 2 keer per 24 uur een sterke neiging tot slapen. De grootste aanval vindt plaats tussen 23 en 3 uur. Maar ’s middags slaat de vermoeidheid opnieuw toe.

 

Koffie
Volgens de Amerikaanse slaapexpert Sara Mednick is slapen beter dan koffie. Caffeïne geeft volgens Mednick het gevoel dat je wakker bent, terwijl je juist geneigd bent meer fouten te maken.

 

Alerter
Een middagdutje van maximaal 20 minuten is al genoeg om weer energie te krijgen voor de rest van de dag. Je wordt alerter. En je verbetert motorische vaardigheden zoals typen. Een powernap langer dan 20 minuten, verbetert het geheugen en de creativiteit.

 

Maximaal 30 minuten
Kun je het je niet permitteren om langer dan een half uur te slapen ’s middags? Beperk je dan tot maximaal 30 minuten. Anders loop je kans in een diepere slaap te vallen en word je duf en chaggerijnig wakker.

 

Helft van de Nederlanders
Nederlanders lijken wel wat voor te voelen voor powernaps. Bijna de helft (48%) van de werknemers wil kunnen slapen op kantoor als de omstandigheden daarvoor ideaal zijn, volgens ontwerpbureau SA Design. Voor dit onderzoek ondervroeg het bureau 109 werknemers uit verschillende branches.

 

Geschikte plek
Maar waar kun je ongestoord een half uur slapen? Volgens Mednick is er altijd wel een geschikte plek, bijvoorbeeld in de auto. Zelf rolt ze een matje uit onder haar bureau en trekt een dekentje over zich heen, vertelt ze in een interview met de Amerikaanse tv-zender Denver Morning News.

 

Hoe doe je een powernap? Tips van Sara Mednick:

 

  • De beste tijd voor je powernap is tussen 13 uur en 15 uur.
  • Slaap niet te lang, maximaal 30 minuten.
  • Zorg dat het donker is, je slaapt sneller als je ogen geen licht waarnemen.
  • Houd een dekentje bij de hand. Je lichaamstemperatuur daalt tijdens je dutje.

 

Bron: Sara Mednick, SA Design

 

Lees ook:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.