Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verkiezingen 2017: programma D66

Wat hebben de verschillende politieke partijen in petto voor verpleegkundigen en de zorg? Nursing zet de highlights van de verschillende partijen op een rij. Deze aflevering: D66.
d66.png

Let op: deze teksten komen uit de verkiezingsporgramma’s van de verschillende partijen en zijn niet tot nauwelijks bewerkt door de redactie.

Zorg aan huis

D66 wil dat de basiszorg zo dicht mogelijk bij mensen wordt georganiseerd. D66 pleit daarom voor nieuwe vormen van zorginstellingen tussen de eerste en tweede lijn in. Dat zijn zogenaamde ’anderhalvelijnsinstellingen’ waar meer specialistische zorg dichter in de buurt aanwezig is en zo onnodig en duur ziekenhuisbezoek wordt voorkomen. Hier is plaats voor de behandeling van chronisch zieken, zijn consultatiebureaus en servicepunten waar mensen terecht kunnen met vragen over welzijn, wonen en ouder worden.

Zie ook: weet jij al wat je gaat stemmen? Stem op de poll 

Mantelzorg en vrijwilligers

D66 vindt de inzet van vrijwilligers en actieve bewoners belangrijk en wil dan ook meer experimenteerruimte bieden. Daarnaast wil D66 de toegankelijkheid van vrijwilligerswerk vergroten, zeker ook voor werklozen en asielzoekers.

Pia Dijkstra is Tweede Kamerlid voor D66 en staat op plaats vier van de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 2017. Hoe maakt zij zich hard voor verpleegkundigen? Lees meer.

Investeren in verpleegkundigen

D66 wil investeren in wijkverpleegkundigen. In de wijk worden zij het centrale aanspreekpunt voor patiënten. Ook moeten meer gespecialiseerde verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten worden opgeleid en ingezet, en moet er een beter onderscheid komen tussen de verzorgende en de verpleegkundige. Verder trekt D66 400 miljoen uit voor na-, bij- en omscholing van verpleegkundigen en verzorgenden en extra handen aan het bed. ‘Zodat deze mensen met een toenemende vergrijzende bevolking en steeds complexere zorgvraag hun werk goed kunnen blijven doen. En de persoonlijke aandacht kunnen hebben voor hun patiënten die nodig is.’

Verder

> D66 wil meer investeren in e-health
> D66 wildat er meer samengewerkt wordt tussen zorginstellingen op het vlak van inkoopp van medicijnen, om zo de kosten terug te dringen
> D66 blijft voorstander van meer persoonsgebonden budgetten die patiënten de regie geven over de inrichting en invulling van hun zorg;
> D66 wil af van de onnodige en onzinnige regels in de zorg; 
> D66 wil het Actief Donorregistratie-systeem invoeren;
> D66 stimuleert mogelijkheden om de werkdruk op mantelzorgers en vrijwilligers te verlichten. Bijvoorbeeld door het inzetten van casemanagers, zoals ook is omarmd in het Deltaplan Dementie.
> D66 is voorstander van het verhogen van de eigen bijdrage met een compensatie voor de lage inkomens.
> Echt patiëntgerichte zorg houdt ook meer rekening met verschillen tussen patiënten. Bijvoorbeeld tussen vrouwen en mannen, maar ook tussen mensen met een westerse en mensen met een niet-westerse achtergrond.

Ga naar het volledige verkiezingsprogramma van D66 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.