Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verpleeg patiënten met mazelen in strikte isolatie’

Vanwege de plotselinge uitbraak van mazelen in de Nederlandse biblebelt heeft de Werkgroep Infectiepreventie (WIP) de isolatiemaatregelen gewijzigd.
'Verpleeg patiënten met mazelen in strikte isolatie'
Foto: ANP

Patiënten met (verdenking van) mazelen moeten worden verpleegd in strikte isolatie. Ook wordt geadviseerd een FFP2 mondneusmasker te dragen. Dat melden de Werkgroep Infectiepreventie (WIP) en het RIVM. Met de huidige uitbraak van mazelen in gebieden met een lage vaccinatiegraad ontvangt de WIP veel vragen met betrekking tot de geadviseerde isolatie, de vorm en duur. Daarom heeft de WIP het advies voor de isolatievorm en het type mondneusmasker bij (verdenking van) infectie met mazelen gewijzigd. De WIP vermeldt als volgt op haar website:

Isolatievorm

‘Verpleeg patiënten met (verdenking van) mazelen in strikte isolatie. Want hoewel mazelen voornamelijk via de lucht wordt overgedragen, is overdracht via (in-)direct ook mogelijk. Of deze overdracht via (in-)direct contact een rol speelt bij transmissie van mazelen in ziekenhuizen, en welke rol dan wel, daar is op dit moment geen duidelijkheid over. Gezien het feit dat mazelen een zeer besmettelijke ziekte is met een ernstig ziektebeeld, die niet volledig voorkomen kan worden door vaccinatie, heeft de WIP er voor gekozen ook mogelijke transmissie via (in-)direct contact mee te nemen in het isolatie advies. Dit betekent dus een combinatie van aerogeen met contactisolatie, wat resulteert in strikte isolatie.’

Mondneusmasker

‘Zet voor het betreden van de isolatiekamer een FFP2 mondneusmasker op. Het masker na het verlaten van de isolatiekamer afdoen en weggooien (niet bewaren gedurende een dienst). Pas daarna handhygiëne toe. Motivatie: Het dragen van een FFP1 masker wordt door de WIP geadviseerd bij druppelisolatie. In het geval van aerogene transmissie adviseert de WIP een FFP2 masker.’

Duur

In de WIP-richtlijn Indicaties voor isolatie wordt voor mazelen geadviseerd tot 7 dagen na uitbreken van het exantheem.

Voorbereiding

Ziekenhuizen in de biblebelt bereiden zich voor op meer ziekenhuisopnames door mazelen na de zomervakantie. Zo hebben 89 medewerkers van risico-afdelingen van het St Jansdalziekenhuis in Harderwijk, zoals de kinderafdeling, zich tegen mazelen laten inenten. Meer ziekenhuizen in de biblebelt adviseert medewerkers zich te laten inenten. Zo ook ziekenhuis de Gelderse Vallei in Ede. Wie dat daar niet wil, wordt daar zo ingeroosterd dat hij of zij geen gevaar vormt voor collega’s. Tot nu toe is bij bijna 600 mensen in Nederland mazelen vastgesteld. Het zijn vooral kinderen die vanwege de geloofsovertuiging – vaak lid van de reformatorische gezindte – van hun ouders niet zijn ingeënt. De meeste volwassenen uit de reformatorische gezindte  zijn beschermd tegen mazelen doordat zij de ziekte in hun jeugd al hebben doorgemaakt.

Gerelateerd:

Document: Advies bescherming tegen mazelen in de gezondheidszorg (RIVM)
Document: Gewijzigd advies mazelen (WIP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.